Hlavní obsah

Politická nejistota ohrožuje ekonomiku ČR, shodují se odborníci

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současná politická situace může vzbuzovat nejistotu u investorů. To by se do budoucna nemuselo české ekonomice vyplatit. Shodli se na tom přední čeští ekonomové Jan Švejnar a Michal Mejstřík v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Otázkách Václava Moravce vystoupili ekonomové Jan Švejnar (uprostřed) a Michal Mejstřík.

Článek

Například v poslední době se v médiích hodně mluví o finančních problémech některých evropských zemí. Zhoršuje se i situace v Česku. Švejnar upozornil, že státní bankrot české republice nehrozí. Pojem je podle něj příliš zjednodušující.  „Všechny věci, které zvyšují nejistotu, zhoršují naši situaci,“ řekl Švejnar.

Komentoval tak například rozhodnutí vyhlášení voleb do sněmovny na pozdější termín, tedy na poslední víkend v květnu.

Přesto ekonomové dodali, že nejistotu vnímají zejména investoři, jejich nedůvěra by pak neblaze poznamenala celé hospodářství.

To se například stalo osudné Řecku, kterému ratingové agentury snížily hodnocení na nejhorší výsledek za deset let. Podle odborníků se totiž zvýšilo riziko schopnosti Řecka dodržet své závazky.

Problematické schodky

Mejstřík také zdůraznil, že problémem by do budoucna mohlo být udržení stavu veřejných financí. Schodek státního rozpočtu byl loni totiž rekordní, a to 192,2 miliardy korun. Na letošní rok byl schválen deficit ve výši 163 miliard korun. Výsledek pozitivně ovlivnil zejména Janotův balíček, který je ale postupem času rozebírán.

„Pokud neudržíme to, co deklarovala dnešní vláda, hrozí zásah do rozpočtu. Sociální výdaje by byly ohroženy,“ uvedl Mejstřík s tím, že stát by výrazně zatížila například obsluha dluhu.

Ministerstva mají mít smluvní platy

Premiér Jan Fischer v pořadu mimo jiné zmínil, že nová vláda vzešlá z voleb by měla pokračovat v protikrizových opatřeních. Do praxe by měla vejít například některá doporučení NERVu, tedy tehdejší ekonomické rady vlády.

Fischer by prý nebyl proti, kdyby se zavedly na ministerstvech smluvní platy. Ty byly vázány na výkonnost jednotlivých úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám