Hlavní obsah

Policie nařídila předsedovi běloruského fotbalového svazu opustit Česko

– Opava • Aktualizováno

Policie nařídila předsedovi běloruského fotbalového svazu Vladimiru Bazanovovi opustit Českou republiku. Bazanova s manželkou v úterý zadržela na několik hodin moravskoslezská cizinecká policie, protože na zápas kvalifikace mistrovství světa fotbalistek v Opavě přijeli bez povolení ke vstupu. Navíc porušili podmínky ministerstva zdravotnictví související s pandemií koronaviru.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Stadion v Opavě, kde se měl konat zápas českých fotbalistek s Běloruskem o postup na mistrovství světa 2023

Článek

„Cizincům byl včerejším dnem (v úterý) ukončen pobyt, neboť bylo při pobytové kontrole zjištěno, že nesplňují požadavky stanovené opatřením ministerstva zdravotnictví v souvislosti s podmínkami vstupu do České republiky, a byl jim udělen výjezdní příkaz do 1. prosince 2021,“ citoval Deník N policejní mluvčí Pavlu Jirouškovou.

Čtyřiašedesátiletý Bazanov je spojencem autoritářského běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, kterému pomáhá udržet se u moci.

Policie zadržela v Opavě šéfa běloruského fotbalu

Krimi

„Když jsme toho pána poslali do pryč, je jasné, že tady nemá co pohledávat. Neměl by tu být navíc i proto, když je na sankčním seznamu našich spojenců,“ řekl Deníku N ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Úterní zápas fotbalistek v Opavě se nakonec nehrál, protože tři běloruské hráčky měly pozitivní test na koronavirus.

Organizátoři následně rozhodnou po konzultaci s UEFA, zda se duel přeloží na jiný termín.

Bělorusko se k aféře nevyjádřilo, informovalo pouze o odložení zápasu, protože několik členek jeho týmu mělo koronavirus. Tisková agentura Belta uvedla, že se na základě českého zákona musel otestovat celý běloruský tým a mač se neuskutečnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám