Hlavní obsah

Policejní tým řešící dávné vraždy obměnil členy včetně šéfa. Na Mrázkovi dělá dál

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální policejní tým Tempus, který se zabývá tzv. pomníčky, tedy letitými nevyřešenými případy vražd a podivných či násilných úmrtí, obměnil v průběhu letošního roku kompletně své obsazení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poté, co v březnu odešel šéf tohoto týmu Martin Baláž, který se přesunul na uvolněný post ředitele policejního Útvaru pro ochranu prezidenta, neměl Tempus oficiálně svého vedoucího. Z týmu navíc postupně odešli všichni stávající členové, dva či tři z nich po mnoha odsloužených letech u policie zamířili do civilu.

„Začalo se to obměňovat už za Balážova vedení, po jeho odchodu se pak ten tým celý personálně obměnil. Nyní je v něm šest plus jeden stálých členů a další lidé z krajských ředitelství pomáhají v rámci konkrétních případů,“ řekl ve čtvrtek Právu ředitel celorepublikové kriminálky Michal Foit, pod jehož úřad Tempus spadá.

Ten tedy musel řešit nové personální obsazení včetně nového šéfa. „Vedoucím Tempusu byl od 1. prosince ustanoven plukovník Radek Šmejda, který už byl od března pověřen vedením týmu,“ upřesnil ve čtvrtek Foit.

Na Mrázkovi se dělá

Brzy čtyřicetiletý Šmejda sloužil v Tempusu už během Balážova vedení, pracoval také na odboru obecné kriminality celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. U policie je devatenáct let.

Tým Tempus se vrací opakovaně k případům neobjasněných vražd, některých i víc než dvacet let starých, a tudíž i promlčených. Jak Právo již v září 2016 informovalo, Tempus znovu otevřel i dosud nevyjasněná či násilná úmrtí lidí spojovaných se zastřeleným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem.

Podle informací redakce jde o čtrnáct případů, a to včetně popravy samotného Mrázka, kterého dosud neznámý nájemný vrah zastřelil 25. ledna 2006 v pražské Durychově ulici, kde měl podnikatel pracovní sídlo.

„Dělá se na tom dál, ale žádný posun, který by šlo medializovat, tam v současnosti není,“ řekl k tomu ve čtvrtek nejmenovaný zdroj Práva seznámený s prací týmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám