Hlavní obsah

Pokud bude Rafaj obviněn, čeká Babiš jeho rezignaci

Praha

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj by měl rezignovat na svou funkci, pokud by byl obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. V pořadu Partie televize Prima to v neděli řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek se podle předsedy vlády neměl s Rafajem scházet v hotelu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš zopakoval svá dřívější slova, že vláda musí počkat, jak se policejní vyšetřování kolem antimonopolního úřadu vyvine: „My jsme s panem Hamáček panu Rafajovi řekli, že si počkáme na vyšetřování policie. Kdyby se stalo, že ho policie obviní, tak samozřejmě budeme čekat jeho rezignaci.”

Rafaj se v pátek sešel na úřadu vlády s Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD). Předseda antimonopolního úřadu je informoval mimo jiné o tom, že policie ho ještě nevyslechla. ČTK a České televizi po schůzce řekl, že politiky ubezpečil o tom, že jeho úřad rozhoduje nestranně a nezávisle. Schůzky s Faltýnkem, o které se zajímá policie, neměly žádný vliv na rozhodování jeho úřadu, dodal Rafaj.

Babiš dodal, že se místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek neměl s Rafajem scházet v hotelu, Babiš však zdůraznil, že Faltýnek v kauze figuruje pouze jako svědek: „Sám jsem s panem Rafajem vždy mluvil oficiálně (na úřadu vlády nebo ve sněmovně). To, že se s ním Faltýnek scházel jinde, je samozřejmě špatně.”

Policie v březnu zasahovala na ÚOHS či v sídle firmy Kapsch, která provozuje mýtný systém. Nikoho neobvinila. Rafaj v pátek uvedl, že podal stížnost proti březnovému policejnímu zásahu v sídle úřadu nejvyššímu státnímu zástupci a také u Ústavního soudu. Jeho advokát David Kojzar ve čtvrtek řekl televizi Prima, že příkazy soudu neobsahují téměř žádné odůvodnění a policie zabavila více listin, než soud povolil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám