Hlavní obsah

Podolské porodnici chybějí sestry, jako instrumentářka zaskakuje i lékařka

– Praha
Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, jdu

I když se podařilo koronavirus z českých nemocnic zdárně dostat, některá zařízení stále zažívají krizové situace. V porodním Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí kvůli vyčerpanému personálu musela vypomoci na pozici instrumentářky i lékařka.

Podolskou porodnici trápí nedostatek sester, jako instrumentářka musela zaskočit i lékařkaVideo: Novinky

 
Článek

„Máme problém, že je tu málo instrumentářek. Takže jako mladší lékařka jsem musela vypomoct,” řekla Novinkám Tatiana Smal. Dvaatřicetiletá porodní lékařka původně z Ruska tak po domluvě s vedením porodnice přes letní prázdniny zaskakuje jako instrumentářka.

Díky své dosavadní praxi přitom nepotřebovala dlouhé zaučování, na odlišnou pracovní pozici si do týdne zvykla. Pro vedení nemocnice se však jedná jen o dočasnou výpomoc.

Foto: Novinky

Jako instrumentářka vypomáhá přes letní prázdniny vystudovaná lékařka. Kdo od září přijde na její pozici, netuší.

„Normálně jako lékařka nastoupím od začátku září, ale netuším, kdo přijde na moje místo,” vysvětlila doktorka.

Ústav pro péči o matku a dítě, který sídlí na Podolském nábřeží, patří k největším porodnicím v Praze a dohromady v něm pracuje přes 400 zdravotních sester. Podle zdejší hlavní sestry Martiny Vackové problém tkví v tom, že na rozdíl od větších nemocnic jim problémy způsobuje už výpadek jedné nebo dvou zdravotních sester.

„Nemáme tak rozsáhlé operační sály jako velké nemocnice, takže když chybí jedna nebo dvě sestry, tak už je to krizová situace. Zejména ve chvíli, kdy se děvčata potřebují vystřídat o prázdninách na dovolené,” vysvětlila. A právě dovolená je to, co po dlouhém koronavirovém období vyčerpaný personál potřebuje.

Podolská porodnice přitom ujišťuje, že současné komplikace se na kvalitě poskytované péče nepodepisují. „Dbáme na to, aby si maminky sníženého personálu vůbec nevšimly. Byly trochu posunuty operace pro letošní prázdniny, což je úplná výjimka, a po prázdninách se rozbíhá plný operační provoz, protože věříme, že počty nahradíme a dáme je do pořádku,” dodala Vacková.

Kvůli epidemii se jim přitom zúžily možnosti nabírání nových sestřiček. „Koronavirus nám to trochu zhatil, protože jsme s personalistkou nemohly objíždět tolik školy a různá náborová místa,” vysvětlila Vacková.

3D model miminka jako památka na těhotenství

Děti

Proto také porodnice přichází s výzvou pro zájemce, kteří se o mohou ozývat na čísle 296 511 800 nebo přes e-mail: personalni@upmd.eu.

„Přivítáme všeobecné sestry, dětské sestry, porodní asistentky k doplnění stávajícího personálu v nepřetržitém provozu na operačních sálech, dospělé gynekologické JIP, dětské RES a JIP. Dále hledáme sestry do jednosměnného ambulantního provozu – gynekologická, prenatální a IVF (centrum asistované reprodukce). Přijďte se podívat a rádi vám naše pracoviště představíme,” doplnila mluvčí nemocnice Pavlína Prusenovská.

Reklama

Výběr článků

Načítám