Hlavní obsah

Pod Zimolou se houpe křeslo šéfa jihočeské ČSSD

Právo, Karolina Brodníčková

Tah založit před krajskými volbami hnutí Změna 2020 a nalákat na něj sociální demokraty i nestraníky se může předsedovi jihočeské ČSSD Jiřímu Zimolovi vymstít. Českobudějovická ČSSD projekt označila za konkurenci a odmítla se Změnou spolupráci. Zároveň tlačí na svolání krajské konference, která by mohla Zimolu z čela organizace soc. dem. odvolat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola

Článek

„Nevíme, co si o současném vedení krajské ČSSD myslet,“ řekl Právu Miroslav Joch z krajského výboru strany a bývalý lídr v komunálních volbách v Českých Budějovicích.

Reagoval na informace, že Zimola ve spolupráci s radním Týna nad Vltavou Davidem Slepičkou žádají o registraci nového hnutí Změna 2020, aniž by o tom zpravil své kolegy a vysvětlil jim, co by mělo následovat.

Zimola zakládá hnutí Změna 2020

Krajské volby

„Může dojít i k odvolání současného vedení. Nemůžeme čekat s rukama v klíně, jak to s hnutím Změna 2020 dopadne,“ poznamenal Joch s tím, že svolání konference si přeje i krumlovská a písecká ČSSD.

S konferencí souhlasí

Zimola se svoláním konference souhlasí. „Jsem za to rád. Je potřeba si otevřeně vysvětlit, o co v projektu Změna 2020 jde a o co jde zástupcům zmíněných okresů. Jsem smutný z toho, jakým způsobem na těchto okresech probíhají primární volby a s jakou nevraživostí se někteří spolustraníci vyjadřují proti Změně,“ napsal Právu.

„Pokud by mělo dojít na odvolávání stávajícího vedení, tedy mě, za snahu pomoci co nejlepšímu výsledku ČSSD v krajských volbách, ujišťuji vás, že jsem zažil horší podrazy, a protože jsem nikdy na žádné funkci nelpěl, přežiju i toto,“ dodal Zimola.

Na situaci na jihu Čech upozornil Seznam i Deník.

Zmatek v ČSSD. Hamáčkovi Zimolovo hnutí nevadí, ale když do něj vstoupí, ze strany letí

Domácí

Budějovičtí soc. dem. prý čekali vysvětlení. „Delegáti čekali, že jim někdo z vedení krajské ČSSD přijde vysvětlit, co se děje. Nikdo nepřišel,“ řekl Právu Joch. I proto konference schválila usnesení, že okresní ČSSD „považuje hnutí Změna 2020 za konkurenci ČSSD“.

Zároveň podpořila na lídryni krajských voleb v příštím roce hejtmanku Ivanu Stráskou, ačkoliv s myšlenkou být lídrem podle informací Práva koketoval právě Zimola.

Stráská navíc přestala vedení kandidátky striktně odmítat. „Já to rozhodnutí nechám na jihočeských soc. demokratech,“ napsala Právu. Na pozici lídra ji nominovala i okresní konference ČSSD v Českém Krumlově.

Zeman vzkázal Zimolovi, ať neštěpí ČSSD

Domácí

I vůdcovství ve volbách by mohla vyřešit mimořádně svolaná krajská konference. Původně se měla konat až 28. března příštího roku, to je však podle straníků pozdě.

Změna 2020 nechce být jako „na západě“

Poslední zprávy z přípravného výboru Změny 2020 jsou, že hnutí stále čeká na registraci od ministerstva vnitra, o niž požádal Slepička. Ten v okamžiku registrace pozbude členství v ČSSD, řekl Právu předseda soc. dem. Jan Hamáček.

Podle informací Práva některé soc. dem. rozčílila i žádost Změny 2020 o registraci, kterou Právo získalo k dispozici. Podle straníků v ní totiž zakladatelé nepřímo útočí na ČSSD a navíc se odklánějí od západní politiky.

Zaorálek: Zimola neví, čí je. Musí se rozhodnout

Domácí

„Hnutí Změna 2020 bude prosazovat původní programové ideje, které v posledních letech opustila ČSSD. Změna 2020 nebude takovou levicí, kterou dnes prezentují takzvaně levicové strany na západ od ČR. Hnutí Změna 2020 bude česká levice, která reaguje na české potřeby, která bude otevírat a řešit silná česká sociální témata, ale nebude zapomínat na tradiční české hodnoty a národní hodnoty, na kterých vznikl náš stát,“ uvádí se v žádosti.

Předseda místní organizace Český Krumlov Rudolf Vejskrab ale na rozdíl od svých budějovických kolegů spolupráci se Změnou 2020 připouští. „Já jsem v ČSSD od 90. let a jsem ze si­tuace a vedení strany zklamaný,“ řekl Právu. Domnívá se, že špičky ztratily s regiony a „lidmi dole“ spojení. „My jsme tu v Krumlově měli na návštěvě jihočeského poslance Veselého až po dvou letech,“ rýpnul si.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám