Hlavní obsah

Pod traktorem se propadl železniční tunel, stroj udržela vláčecí brána

Právo, pab
Plzeň

V úterý dopoledne se u Plzně propadl kus pole, pod kterým se razí nový železniční tunel. Na místě se podle svědka Jiřího Šmolíka vytvořil přibližně osm metrů dlouhý a pět metrů hluboký kráter. Zem se propadla pod traktorem, kterého naštěstí udržela na povrchu široká vláčecí brána.

Foto: Jiří Šmolík, Právo

Propadlá zem vytvořila hluboký kráter.

Článek

„Řidič byl vyděšený. Když jsem to viděl, ani se mu nedivím. Měl fakt velkou kliku, že do té díry nezahučel,“ řekl Právu Šmolík. Kráter během dne zasypali dělníci a místo obehnali páskou s cedulkou zákazu vstupu.

Stavbu provádí Metrostav. Mluvčí firmy František Polák řekl, že stavaři na pole nad tunelem skutečně zemědělce kvůli sezónním pracím pustili. „Stalo se to dvě stě metrů za ražbou, kde už je tunel stabilní. Není to žádná tragédie, spíš taková provozní lapálie. Mohla tam být trochu načechraná hornina a pak stačí drobná deprese a tohle se může stát,“ sdělil Polák.

Foto: Jiří Šmolík, Právo

Propadlá zem vytvořila hluboký kráter.

Stavba nejdelšího tunelu je součástí modernizace železničního koridoru Plzeň-Praha. Dva tubusy o délce 4150 metrů provrtají kopce nedaleko Plzně a už v polovině roku 2017 by jimi měly vlaky jezdit stošedesátikilometrovou rychlostí.

Obří razící stroj se do země zakousl v lednu letošního roku u obce Kyšice, řezná hlava o průměru téměř deset metrů každý den ukousne zhruba patnáct metrů horniny. Vyrubá vždy dva metry horniny, pak se zastaví a otvor se vyztuží šedesátitunovou osmidílnou betonovou skruží o tloušťce stěny čtyřicet centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám