Hlavní obsah

Pod mladoboleslavskou školou je nestabilní skála. Zatím ji zajišťuje hromada hlíny a kamení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Kvůli nestabilní skále, na níž stojí obchodní akademie v Mladé Boleslavi, budou ve městě až do konce příštího roku uzavřeny části ulic Rybničná a Viničná. Město nechalo pod skálu navézt obrovskou hromadu zeminy a kamení, čímž by se měl skalní blok, v němž je patrná velká svislá puklina, provizorně zajistit. Trvalé řešení se zatím připravuje.

Puklá skála pod školouVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Na riziko upozornil statik v listopadu. Kamení, které na místo následně nechalo město navézt, sahá zhruba do poloviny skály. Pohyby pískovcového masivu monitorují geologové, geofyzici a statici.

„V průběhu prosince až února se tady budou dělat kopané sondy s postupným vyhodnocením situace,“ uvedl mluvčí radnice Pavel Šubrt.

„Vše je teď zabezpečené, nic nehrozí. Geolog bude provádět pravidelné kontroly, kdyby se něco změnilo, aby se mohl provést okamžitě zásah, ale nemělo by se nic dít, je to nyní provizorně zajištěné,“ ubezpečil primátor města Raduan Nwelati (ODS).

Češi získali cenu za výzkum sesuvů v Peru

Věda a školy
Foto: Radek Plavecký, Právo

Provizorní zajištění nestabilní skály. Připravuje se projekt na zpevnění puklého bloku.

Vedení města nyní s odborníky hledá optimální technické řešení, jak blok zajistit trvale. Práce by se měly uskutečnit někdy v příštím roce, konkrétní termín, kdy by mělo být hotovo, zatím nezazněl.

Stavba je podle města konzultována s geology, geofyzikem a se statiky, aby byl navržen co nejefektivnější postup. Některé práce budou podle radnice zajišťovat i horolezci kvůli málo přístupnému terénu.

Ve škole se učí

Nynější stav už by neměl nijak omezit provoz školy. Ta byla v době, kdy se navážela zemina pod skálu, a tedy i pod školu, dva dny zavřená, nyní už se ale vyučuje podle běžného rozvrhu.

„Měli jsme dva dny ředitelského volna, ale skutečně to bylo jen z preventivních důvodů, protože tady ve škole se nestabilita skály nijak neprojevila. Teď už se nás to nedotýká nijak, ale město nás dál pravidelně informuje o postupu prací. Výuka a provoz školy jsou naprosto bez omezení,“ řekla Novinkám a Právu ředitelka mladoboleslavské obchodní akademie Renáta Vícová.

Podle primátora Nwelatiho se nyní připravuje projekt, jak se bude skála definitivně zajišťovat. „Musí se vymyslet způsob stabilizace a je třeba vybrat nejvhodnější variantu. Uvidíme, s čím přijdou projektanti, jaké budou náklady. Vždy je víc možností řešení, musíme vybrat takovou možnost, aby byla bezpečná, a současně musíme zohlednit náklady,“ upozornil Nwelati.

Už v minulosti muselo vedení města řešit například opěrnou zeď u Pražské ulice. I tady mělo na stole řadu nápadů. „Vznikly nějaké návrhy, ale hodně drahé, tak se hledalo rozumnější řešení, podobně chceme postupovat i tady,“ dodal primátor.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nestabilní skála pod budovou mladoboleslavské obchodní akademie je zajištěna hromadou zeminy a kamení.

Reklama

Výběr článků

Načítám