Hlavní obsah

Pod Klínovec se nastěhovali Pražáci a chystají lyžovačku, zní v Božím Daru. Uzavřou silnici

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Boží Dar uzavře v pondělí 1. března silnici vedoucí na nejvyšší vrchol Krušných hor Klínovec (1244 m). Současně přestane udržovat běžkařské stopy, které jsou jinak vedeny do širokého okolí tohoto vyhledávaného horského střediska. Důvodem je dodržování nových vládních ochranných opatření proti šíření nového typu koronaviru.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sjezdovku mezi vrcholem Klínovce a Loučnou pod Klínovcem dělí hranice měst a dokonce krajů.

Článek

„Přistoupíme k opatření, kdy uzavřeme Klínovec pro auta jako na jaře loňského roku. Volný vjezd tam bude pouze pro ty, kteří tam mají co dělat, tedy pokud tam pojedou pracovně nebo podobně,“ uvedl v neděli odpoledne Právu božídarský starosta Jan Horník (STAN).

„Lidé by neměli pendlovat, ale my jsme se dozvěděli od různých lidí, že se Pražáci nastěhovali do apartmánů v Loučné pod Klínovcem a počítají s tím, že budou přes týden lyžovat,“ pokračoval starosta.

PŘEHLEDNĚ: Jak se od pondělí zpřísní opatření

Domácí

Poprvé Boží Dar na žádost policie uzavřel z titulu vlastníka silnici na Klínovec vloni na jaře, když o to požádala policie. Letos v zimě lyžaři nahradili zastavené lanovky tím, že se nechali vozit na vrchol Klínovce auty po silnici. Nebylo to ekologické a policie poukazovala na nedodržování hygienických pravidel, která byla v té době nařízena. Proto město Boží Dar silnici opět uzavřelo. Nyní probíhá po celé republice období jarních prázdnin a zájem o pobyty na horách v objektech, které je možno i přes zákazy pronajímat na smlouvu, opět vzrostl.

Od pondělí nastane ale situace, kdy je nutné při přejezdu na vrchol Klínovce přejíždět katastry měst, okresů nebo dokonce krajů, což je vládou zakázané. „Ono jim vůbec nedochází, že se jedná o jiný katastr, tedy katastr města Jáchymov. Abychom zabránili pendlování těchto lidí, kteří nejsou ochotní tři týdny to vydržet, tak přistoupíme k tomuto opatření,“ konstatoval Horník.

Cestovní ruch je na pokraji zhroucení, přišel o 11 milionů hostů

Ekonomika

Jáchymovu patří vrchol Klínovce, Božímu Daru přístupová cesta na něj a apartmány jsou k dispozici především ve zmiňované Loučné pod Klínovcem, která je ale už v Ústeckém, a nikoliv Karlovarském kraji.

„Nebudeme upravovat ani běžecké stopy, aby to lidi nelákalo a nechtěli sem jezdit na hory,“ prozradil navíc starosta s tím, že město v současné době ani na úpravu stop nemá finance, které chybějí například kvůli propadu z poplatku za ubytované, protože jsou řadu měsíců uzavřeny klasické hotely a penziony.

„Smyslem těchto opatření je dodržovat opatření, která byla stanovena vládou, a v podstatě to vydržet, abychom se dostali na reprodukční číslo pod číslo jedna,“ uzavřel starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám