Hlavní obsah

Po půlnoci čekal v Domově Alzheimer na hasiče šok

Roztoky u Prahy

Šokující nález tří lidí uvnitř hořícího domova pět hodin po vzplanutí požáru je jádrem sporu mezi provozovateli domova Alzheimer v Roztokách u Prahy a záchranáři. Na lůžkách zůstaly tři klientky, dvě z nich zemřely, třetí se podařilo najít ještě živou a při vědomí. Nejméně dva lidé nebyli vedením domova záchranným složkám vůbec nahlášeni.

Foto: Novinky.cz, Právo

Tak to vypadalo ve středu večer u hořícího Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy.

Článek

Požáru si všimli zaměstnanci domova ve čtvrtek po 19. hodině a hned zavolali hasiče. Ti po příjezdu začali organizovat eva­kuaci klientů, z nichž většina jsou lidé nepohybliví, odkázaní na lůžka a péči ošetřovatelek. Vynášení klientů centra bylo komplikované dusivým kouřem, který rychle zamořil celou budovu.

Bylo to překvapení, že se ještě objevili tři lidi. A skoro zázrak, že to jedna paní přežila.
zasahující hasič

K úniku se nedal použít hlavní vchod, hasiči museli přistavit žebříky a vynášeli klienty v náručí okny. Když se podařilo dostat plameny pod kontrolu a probíhalo dohašování, čekal na zasahující hasiče šok. Čtrnáct minut po půlnoci ale našli ještě tři další seniorky, z nichž dvě už byly mrtvé.

Bude to dobrý, nadýchněte se. Kamera policisty zachytila drama u požáru alzheimer centra

Krimi

„Bylo to dost překvapení, že se ještě objevili tři lidi. A každopádně to byl skoro zázrak, že to jedna paní přežila,“ řekl reportérovi Práva jeden ze zasahujících hasičů před ohořelým domem.

Spekulace provozovatel odmítá

„My jsme nahlásili hasičům 54 klientů, kteří byli uvnitř budovy. Ti tam také byli, zbytek už si řídily složky záchranného systému,“ řekl Právu provozovatel domova Radek Žádník a odmítal spekulace o tom, že by v domově bylo více lidí, než bylo nahlášených. Jenomže čísla se začala motat a evidence vynášených či ošetřených se rozcházejí.

FOTO: Vyhořelé alzheimer centrum v Roztokách u Prahy

Stalo se

„Šestapadesát klientů bylo evakuováno z budovy ve 20.30 hodin,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Monika Nováková.

Na místě během zásahu byl pochopitelně zmatek, protože se sice počítali vynášení klienti, ale jejich identifikace nebyla okamžitě možná.

Dezorientovaní senioři se totiž mohli jen těžko prokazovat při úniku před požárem občanskými průkazy, takže jejich identifikace probíhala během noci až v nemocnicích, kam byli převáženi.

Na místě byl pochopitelně zmatek, protože se sice počítali vynášení klienti, ale jejich identifikace nebyla okamžitě možná

„V průběhu noci se naši pracovníci rozdělili do skupin a objížděli nemocnice, aby do rána všechny ztotožnili. Naším záměrem je, co nejdříve fungování domova v Roztokách obnovit,“ uvedl ředitel Žádník.

Reklama

Výběr článků

Načítám