Hlavní obsah

Po devíti měsících byl v Praze otevřen vestibul metra Anděl

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po devíti měsících mohou cestující v pražské MHD opět využít vestibul stanice metra Anděl, který byl uzavřen kvůli výměně starých eskalátorů. Výměna schodů stála 225 miliónů korun. Vestibul je v provozu od pondělí.

Cestujícím pražské MHD se uleví. Po devíti měsících se otevřel vestibul metra AndělVideo: Novinky

 
Článek

Vestibul jedné z nejvytíženějších stanic pražského metra u křižovatky ulic Nádražní a Plzeňská byl zavřený od loňského 25. září.

Během prací vyměnil pražský dopravní podnik (DPP) eskalátory, ale zabýval se třeba i průsaky v eskalátorovém tunelu, elektrorozvody či osvětlením. Nové schody by měly být energeticky úspornější i bezpečnější.

„Všechno zařízení související s eskalátory a jejich provozem prošlo kompletní výměnou. Cestující si na první pohled určitě změny všimne, došlo k výměně celého opláštění, eskalátory jsou zakryté nerezovými plechy, byly vyčištěny podhledy, takže tunel je celkově světlejší,“ řekl Novinkám technický pracovník DPP Martin Kodrle.

Foto: archiv DPP

Eskalátory ruské výroby byly zcela vyměněny.

Řada lidí uvítala otevření vestibulu s úlevou. „Jsem z toho nadšený, konečně zase budu moct jezdit normálně. Docela mi to komplikovalo život, musel jsem jezdit tramvají,“ svěřil se jeden z cestujících oslovený Novinkami. Jiný se zamýšlel nad tím, proč to trvalo tak dlouho.

„Devět měsíců není dlouhá doba, není to jen o výměně technologie, ale i o spoustě stavebních prací, které mají své technologické postupy, které se musí dodržovat,“ hájil postup prací Kodrle.

Foto: archiv DPP

Rekonstrukce trvala devět měsíců.

„Technologie v některých stanicích jsou již skutečně zastaralé, konkrétně na Andělu nám sloužily přes třicet let,” uvedl k rekonstrukci ředitel dopravního podniku Martin Gillar.

Dodal, že v září podnik plánuje dokončit rekonstrukci ve stanici Náměstí Republiky a v říjnu začnou práce ve stanici Karlovo náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám