Hlavní obsah

Pneumokok loni usmrtil nejvíc lidí za poslední tři roky

Právo, Václav Pergl

Podle dat Státního zdravotního ústavu se loni léčilo s invazivním pneumokokovým onemocněním 424 lidí, z nich 69 zemřelo. Je to nejvíce za poslední tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Baktérie Streptococcus pneumoniae

Článek

„Ohroženy jsou hlavně děti do pěti let, loni jich onemocnělo 28, proti předchozímu roku téměř dvojnásobek,“ sdělila ve středu novinářům Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice. Podle ní k tomu přispěl pokles proočkovanosti.

Například v Praze klesla u dětí pod padesát procent. Už déle než čtyři roky přitom mohou rodiče dát očkovat dítě na účet zdravotní pojišťovny. Stále ale přibývá rodičů, kteří očkování svých dětí odmítají.

Kromě nejmenších dětí jsou podle ní ohroženi i senioři. Zatímco však u nich se přínos očkování podceňuje už tradičně, v případě dětí jde podle Jágrové o nový znepokojivý trend.

Roste počet pacientů mezi seniory

Pneumokok způsobuje záněty středouší, nosních dutin, plic či mozkových blan. U řady pacientů zanechá následky, jako jsou například neurologické poruchy a epilepsie.

Podle lékařky Lenky Petroušové z Fakultní nemocnice Ostrava narůstají ve srovnání s předchozími lety počty pacientů s invazivní pneumokokovou infekcí také mezi seniory. Loni onemocnělo 180 lidí starších 65 let, z nich 40 zemřelo. Očkování je přitom již běžně dostupné i pro ně.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mají bezplatně očkování proti pneumokoku jen děti, které rodiče stihnou nechat naočkovat nejpozději do sedmého měsíce věku, rizikové skupiny dětí do pěti let a lidé žijící například v domovech důchodců nebo pacienti léčeben dlouhodobě nemocných.

Příspěvek VZP

VZP přispěla loni na očkování proti pneumokokovým infekcím více než šestnácti stům svých klientů, kteří na úhradu očkování neměli nárok ze zákona.

Celkem mezi ně pojišťovna rozdělila více než 1,1 miliónu korun. Také letos mohou klienti VZP čerpat příspěvek na očkování proti pneumokoku, a to až do výše 500 korun. Sdělil to Právu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám