Hlavní obsah

Plzeň zakázala pochod ultrapravicových radikálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Ultrapravičáci v Plzni opět narazili. Radnice centrálního městského obvodu v pondělí zakázala pochod až tří stovek radikálů, kteří chtěli v sobotu 21. února na protest proti sionismu projít od obchodního centra Plaza na hlavní náměstí Republiky.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Shromáždění ultrapravicových aktivistů v Plzni.

Článek

Úřad zákaz odůvodnil mimo jiné tím, že by shromáždění mohlo směřovat k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti. Svolavatel pochodu Tomáš Babka je navíc podle policie jedním z čelních představitelů Autonomních nacionalistů Plzeňsko s kontakty na radikální část Národního odporu Praha.

„Vzhledem k osobě svolavatele a oznámenému účelu shromáždění lze předpokládat, že se uvedeného shromáždění zúčastní osoby z řad příznivců radikálních hnutí a nelze vyloučit porušení zákona,“ stojí v rozhodnutí.

Za poslední měsíc je to už druhý případ. Stejná radnice zakázala 23. ledna pochod, který se měl uskutečnit rovněž 21. února. V tomto případě ale chtěli extrémisté mašírovat na náměstí Republiky po Klatovské třídě a kolem synagogy.  

Dělnická strana vysílá hlídky do Postoloprt

Na stejný den si naplánovala pochod i ultrapravicová Dělnická strana, která vyšle na 21. února své "hlídky ochranných sborů" do Postoloprt v Lounsku. Důvodem jsou podle místopředsedy strany Petra Kotába vyhrocující se problémy s nepřizpůsobivými občany, zejména Romy.

Radnice sobotní demonstraci nepovolila, ale strana pokládá zákaz za neplatný. Starosta obce Miroslav Hylák proto požádal policii o přijetí opatření k zajištění pořádku a bezpečnosti ve městě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám