Hlavní obsah

Piráti očekávají rozpad koalice a chtějí lidovcům odloudit starosty

Novinky, jas

Využít stoupající nervozity v řadách lidovců, z nichž někteří mají obavy, zda jejich koalice s hnutím Starostů a nezávislých (STAN) uspěje v podzimních volbách, chtějí Piráti. Představitelům STAN nabízejí místo na vlastních kandidátních listinách.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš

Článek

Šéf Pirátů Ivan Bartoš bere rozpad koalice lidovců a STAN jako hotovou věc, kterou přičítá „vrtkavosti a nestabilitě lidoveckých postojů“.

„Bylo jen otázkou času, kdy opět obrátí či zradí některého ze svých partnerů, jak už jsme to mohli sledovat mnohokrát v minulosti,“ uvedl Bartoš a nabídl „liberálním starostům“ místa na dosud neuzavřených kandidátkách.

„Ještě dnes odešlu předsedu Gazdíkovi dopis s oficiální nabídkou,“ uvedl ve čtvrtek Bartoš.

Vrcholní představitelé lidovců i STAN spekulace o možném rozpadu koalice odmítají. Starosti jim však přidělávají předvolební průzkumy, které zatím koalici vesměs nedávají šanci na vstup do Sněmovny. Pro ten je v jejich případě nezbytné získat alespoň 10 procent hlasů.

Lidovecký šéf Pavel Bělobrádek Bartošův návrh okomentoval s poukazem na liberální postoje Pirátů tak, že „zřejmě hulí slušnej matroš”..

Ani hypotetická sázka na Piráty by nicméně představitelům STAN do Sněmovny nemusela pomoci, neboť volební modely ani této straně dostatek hlasů nedávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám