Hlavní obsah

Petice chce z Koněvovy udělat ulici Marie Terezie

Právo, Petr Janiš

Na žižkovskou radnici dorazila petice s více než tisíci podpisy, která navrhuje nazvat Koněvovu ulici v Praze jménem Marie Terezie. Petici na sociální síti zveřejnil starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Foto: Kryštof Kříž, ČTK

Koněvova ulice v Praze

Článek

„Myšlenka na přejmenování Koněvky je stará přinejmenším třicet let. Nejčastěji padají návrhy na Hartigovu či navrácení původního názvu Poděbradova,“ napsal starosta.

Petice žádá odstranit z názvu ulice jméno sovětského maršála Koněva, a to na protest proti „vměšování Ruska do vnitřních záležitostí ČR“. Protože Koněvovou ulicí vedla kdysi císařská silnice do Vídně, nabízí se podle petice jméno Marie Terezie.

Při přejmenování by muselo změnit adresu kolem sedmi tisíc lidí.

Starosta Karel Hartig se v 19. století zasloužil o pojmenování čtvrti za Žižkov, původně šlo o část Královských Vinohrad.

Praha 3 o věci dosud nerozhodovala, nechává si ale k místu zpracovat historickou studii. Při přejmenování Koněvovy by muselo změnit adresu kolem sedmi tisíc lidí a je otázkou, zda by byli pro.

Lehkou skepsi vyjádřili zelení, koaliční partneři TOP 09 na žižkovské radnici. „I když je beze sporu, že Koněv má na svědomí životy tisíců nevinných lidí, podobně kontroverzních postav bychom nalezli v názvech ulic víc, na Žižkově obzvlášť. Možná by bylo řešením umisťovat pod názvy ulic vysvětlující tabulky,“ řekl Právu šéf výboru územního rozvoje Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek (SZ).

Pojmenování veřejných prostranství v Praze nenáleží jednotlivým radnicím, návrh musí posoudit městská místopisná komise a pak hlasováním potvrdit vedení města v čele s primátorem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám