Hlavní obsah

Peníze pro Martínka pomohou dalším dětem. První bude Markétka z České Lípy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operace za 100 milionů korun dala dvouletému Martínkovi naději na lepší život. Ve sbírce pro něj ale lidé vybrali o 51 milionů víc. Tyto peníze teď začnou pomáhat dalším dětem. Prvním z nich bude Markétka z České Lípy.

Peníze ze sbírky pro Martínka pomohou i Markétce z České Lípy (na záběrech z rehabilitace)Video: Hedvika Schützová

 
Článek

Příběh dvouletého Martínka, který trpí vzácným syndromem, jenž byl diagnostikován jen 120 lidem na celém světě, loni v září chytil za srdce desetitisíce lidí v Česku. Astronomickou částku 100 milionů korun potřebnou na Martínkovu operaci a další léčbu se podařilo vybrat během pár dnů.

Přispěvatelů bylo tolik, že stránky sbírky dočasně zkolabovaly. Když se je podařilo nahodit, peníze na dárcovský účet přicházely dál. I v době po dosažení potřebné částky.

Zatloukalovi, Martínkovi rodiče, se rozhodli, že tyto peníze navíc teď pomohou dalším dětem. První z nich má být devítiletá Markétka z České Lípy. Už na začátku března ji čeká náročná operace ve Vídni.

Martínkova lékařka: Genová léčba je přelom. Už by nemusel potřebovat léky, které teď bere

Domácí

„Mám z toho velkou radost. Tak velkou, že slovy se to ani nedá popsat. Je neuvěřitelné, že existují takoví hodní lidé, jako jsou Zatloukalovi, a že část peněz darují Markétce. Nechtěla jsem tomu věřit,“ řekla Novinkám Hedvika Schützová, maminka Markétky.

S tatínkem Martínka si paní Schützová telefonovala a za Markétku i celou rodinu mu poděkovala. „Pan Zatloukal byl moc fajn. Popřál nám, aby to hlavně pomohlo a zákroky dobře dopadly,“ těší Markétčinu maminku.

Nešetrný porod

Dívka z České Lípy přišla na svět před devíti lety za nestandardních okolností. Při nešetrném, uměle vyvolávaném porodu, se jí vyrvaly nervy z krční míchy. Sama se po narození nedokázala nadechnout, musela být napojena na přístroje, umístěna do inkubátoru a bojovala o život.

Tento první boj vyhrála, vytržené nervy se ale neobnovily a Markétka trpí úplnou obrnou levé ruky. Život rodiny, jejíž součástí jsou vedle Markétky ještě dva starší chlapci, to úplně obrátilo naruby. „Všechna péče a náklonnost od té doby směřovala pro Markétku. Od té doby jedeme pořád v režimu, kde se střídají kontroly u specialistů, cvičení, rehabilitace, pobyty v lázních i shánění peněz,“ líčí Markétčina maminka.

Markétka je podle ní nesmírně šikovná a chtivá. Handicap, který má, se snaží dohánět, jak může. Naučila se spoustu věcí udělat jen jednou rukou. „Při tělocviku ve škole nemůže třeba skákat přes švédskou bednu. Stejně ale šla a zkusila to. Zjistila, že to nejde, a museli pro ni vymyslet jiný cvik, aby jí to nebylo líto,“ popisuje Hedvika Schützová jednu školní příhodu.

Foto: Hedvika Schützová, .

Šikovná dívka z České Lípy se naučila hodně věcí dělat jen jednou rukou

Markétka se podle ní také dlouho nemohla naučit jezdit na kole bez pomocných koleček.

„Není to jen o levé ruce. Celá její levá strana je pomalejší a Markétka jedno řídítko těžko udržela a dlouho přepadávala na jednu stranu. Teprve vloni v létě, v osmi letech, se zadařilo a Markétka to zvládla i bez koleček. Byli jsme na ni strašně pyšní,“ popisuje maminka.

Klimkovice a pak Vídeň

S Markétkou je v těchto dnech na rehabilitačním pobytu v Klimkovicích. Náročný denní program tu malá školačka bude podstupovat až do konce února. Pak se na pár dnů vrátí domů a 6. března už odjíždí do Vídně. Tam podstoupí v rozmezí čtyř měsíců celkem dvě operace. Při té první jí přetočí ruku do správné pozice a uvolní jí zkrácené šlachy. Po čtyřech měsících jí pak ještě budou přesouvat část svalstva z jedné části ruky na jinou.

„Po této druhé operaci by měla zase hýbat celou rukou, měla by i zvládnout se sama učesat nebo si udělat culík,“ popisuje Hedvika Schützová.

Foto: Hedvika Schützová, .

Markétka je v těchto dnech na rehabilitačním pobytu v Klimkovicích

Jen první operace vyjde zhruba na půl milionu korun. Ve sbírce na portálu Donio už se rodině podařilo vybrat necelých 150 tisíc korun, zbytek by se měl díky pomoci Zatloukalových pokrýt právě z peněz vybraných původně pro Martínka.

Do sbírky pro něj lidé poslali neuvěřitelných 151 milionů korun. Na náročný zákrok ve francouzském Montpellier, odkud se Martínek v neděli vrátil, bylo potřeba zhruba 100 milionů. Peníze navíc by teď měly dál pomáhat. Kterým konkrétním dětem to zachrání nebo zjednoduší těžký život, zatím není jasné.

„Mechanismus výběru budeme hledat ve spolupráci s portálem Donio. Budeme se snažit rozdělit to mezi co nejvíce dětí. První částku, kolem 10 milionů, bychom rádi rozdělili v průběhu března,“ řekl na dotaz Novinek Zdeněk Joukl, právní zástupce rodiny Zatloukalových.

Podobně reagovalo také Donio. „Klíč, podle kterého budeme finance přerozdělovat, je aktuálně předmětem vymýšlení. Jsme omezeni pouze legislativou, kdy musíme finance použít na stejný nebo podobný účel, na který byly zaslány v případě sbírky pro Martínka,“ napsal Novinkám David Procházka, zakladatel projektu Donio.cz.

Markétce z České Lípy se podle Zdeňka Joukla rozhodli Zatloukalovi přednostně pomoci, protože finanční výpomoc potřebovala rychle. „Operace ji čeká už na začátku března a hrozilo, že by rodina musela zákrok odložit,“ vysvětlil Joukl.

Sbírka pro Markétku na portálu Donio zůstává dál otevřená. Druhá operace, která musí následovat nejdéle po čtyřech měsících od té první, vyjde na dalších půl milionu korun. Pomoc od dárců tak bude Markétka dál potřebovat.

Martínek je po podání léku zpátky v Česku. První zlepšení je vidět, říká otec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám