Hlavní obsah

Pavel jednal na Hradě s německým prezidentem Steinmeierem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v pondělí na Pražském hradě přijal svůj německý protějšek Franka-Waltera Steinmeiera, který v pondělí přijel do Česka na dvoudenní návštěvu. Jednat spolu budou o energetice či válce na Ukrajině a její pomoci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní oficiální návštěvu ČR, 29. dubna 2024, Praha.

Článek

Steinmeier dorazil na 1. nádvoří Pražského hradu zhruba o půl třetí odpoledne. Po oficiálním ceremoniálu, při němž zazněly hymny obou zemí, se prezidenti odebrali k jednání.

Státníci hovořili o energetice, vojensko-technické spolupráci či bezpečnostní situaci ve světě, zejména o válce na Ukrajině či konfliktu na Blízkém východě.

Pavel po jednání uvedl, že Česko má zájem prohlubovat nadále spolupráci v energetice, vědě, výzkumu a vývoji, digitalizaci i kybernetické bezpečnosti. „Jedním z našich cílů je větší propojení se spolkovými zeměmi za našimi hranicemi, tedy Bavorskem a Saskem,“ zmínil například Pavel s tím, že cílem je tak zvýšit životní úroveň a konkurenceschopnost v příhraničních krajích.

Českého a německého prezidenta pak podle Pavla pojí podobné pohledy na válku na Ukrajině, situaci na Blízkém východě i ve vztahu k Číně. „Sdíleli jsme naše pohledy na mnoho společných témat, jako je válka na Ukrajině, bezpečnostní situace v Izraeli a Pásmu Gazy a Číně. V řadě těchto problémů sdílíme velmi podobné pozice,“ přiblížil Pavel.

Steinmeier taktéž ocenil blízkost Česka a Německa v řadě oblastí. Připomněl, že jeho návštěva není jen obvyklou bilaterální návštěvou, ale přichází navíc v době, kdy Česko oslaví 20. rok členství v Evropské unii (1. května). „Vztahy nikdy nebyly lepší, než jsou dnes,“ řekla německá hlava státu.

Německý prezident je v Česku v rámci dvoudenní návštěvy. V pondělí po jednání na Hradě společně s Pavlem uctí památku obětí tragické prosincové střelby na filozofické fakultě. O život tehdy přišlo 14 lidí a více než dvě desítky byly zraněny.

V úterý se Steinmeier zúčastní konference ke 20 letům členství České republiky v Evropské unii. Jednat bude také s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) či zástupci českých židovských obcí.

Německý prezident Steinmeier zahajuje návštěvu Česka

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám