Hlavní obsah

Paroubek si o Dostálově nástupci promluví s umělci

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek se ve středu setká s umělci, kteří mu nedávno v otevřeném dopise nabídli pomoc při výběru nového ministra kultury. Mnozí z nich vyjádřili pochybnosti, zda vhodným nástupcem zesnulého Pavla Dostála je generální komisař české účasti na světové výstavě Expo 2005 v Japonsku Vladimír Darjanin.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Darjanin

Článek

Druhým Paroubkovým favoritem je herec a šéf zlínského festivalu dětských filmů Vítězslav Jandák. I vůči němu mají mnozí výhrady.

Premiér v úterý novinářům řekl, že pozval k jednání umělce, kteří měli k Darjaninovi výhrady. "Pozval jsem je, abych s nimi promluvil," uvedl. Zdůraznil nicméně, že nominovat ministra je výhradním právem i odpovědností premiéra.

Mezi Darjaninem a Jandákem se chce rozhodnout do konce tohoto týdne. Oba kandidáti jsou podle Paroubka odborně způsobilí a navíc mají blízko ke kulturní politice, kterou hájí ČSSD a kterou prosazoval Dostál. Pokud se nestane nějaká "senzační změna", pak nebude hledat někoho jiného.

Iniciátor otevřeného dopisu, ředitel Letní filmové školy v Uherském Hradišti Jiří Králík Paroubkovo pozvání uvítal. Zdůraznil, že v dopise nezazněly výhrady vůči Darjaninovi nebo jinému kandidátovi, ale jen názor, že premiér by měl nového ministra vybírat uvážlivě.

Prapodivná jména

Vedle Králíka se na premiéra obrátili například Zdeněk a Jan Svěrákovi, Jan Hřebejk, Ladislav Smoljak, Olga Sommerová, Jiří Krejčík, Ludvík Vaculík, Zdeněk Mahler, Jiří Stránský, Jindřich Štreit, Jiří Macháček nebo herečka a unionistická poslankyně Táňa Fischerová.

Králík dnes řekl, že signatáře dopisu zarazila rychlost, s jakou se v médiích objevila některá "prapodivná" jména Dostálových nástupců. "Jsme rádi, že pan premiér na naši výzvu zareagoval jako chlap, že se toho nezalekl," uvedl. Dodal, že na středeční setkání umělci nepřinesou žádný seznam možných ministrů - chtějí si jen s premiérem vyjasnit představy o novém šéfovi resortu.

Králík míní, že premiér se v oblasti kultury nepohybuje dlouho. "Setkal se s pár lidmi, které pochopitelně navrhl. Je to přirozené, ale podle nás by měl znát i názory dalších lidí, kteří se v kultuře pohybují," prohlásil.

Reklama

Související články

Novým šéfem kultury zřejmě režisér Darjanin

Ačkoli si premiér Jiří Paroubek (ČSSD) dal tři týdny čas na výběr nového ministra kultury po zesnulém Pavlu Dostálovi, v pondělí přiznal, že nějaké jméno...

Výběr článků

Načítám