Hlavní obsah

Paroubek prohrál soud, srovnání s Berijou musí unést

– Praha

Bývalý premiér Jiří Paroubek (NS-LEV 21) u soudu neuspěl se žalobou na vlivného člena severočeské ČSSD Romana Housku. Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil rozsudek soudu nižší instance z loňského října. Paroubek chtěl omluvu za Houskův výrok, který ho označil za novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Ani jeden z politiků se úterního soudu nezúčastnil. Paroubek posléze řekl, že rozsudek ukazuje na úroveň soudů v České republice a Česko přirovnal ke Kyrgyzstánu nebo Zimbabwe.

Paroubek musí zaplatit náklady na odvolání

Ústecký soud Houskův výrok označil za urážlivý, ale Paroubek jako politik by ho měl podle soudce unést. Houskovi proto odmítl přiznat úhradu nákladů soudního řízení.

Vrchní soud v Praze se s názorem ústeckého soudu ztotožnil. Paroubkovi navíc uložil zaplatit Houskovi náklady na odvolací řízení. Proti rozsudku může být podáno dovolání k Nejvyššímu soudu.

Houska srovnal Paroubka s Berijou v září 2011 v rozhovoru pro server Parlamentnílisty.cz. "Paroubek, to je novodobý Berija. Dokáže rozložit demokratický systém kdekoliv, kam se svou suitou veksláků a ranařů vstoupí," uvedl tehdy.

Podle Houskova obhájce to byla nadsázka, kterou by měl politik Paroubkova formátu unést. Paroubek se ovšem uražený cítil a chtěl po Houskovi omluvu jak dopisem, tak i ve formě tříměsíčního inzerátu na témže serveru.

Berijovy čistky měly milióny obětí

Lavrentij Berija řídil v letech 1938 až 1953 tajnou policii NKVD a byl jedním z hlavních organizátorů čistek, kterými ve 30. letech upevňoval sovětský režim svou pozici. Počty jejich obětí se odhadují na milióny, celá éra Stalinovy vlády má podle historiků mnoho miliónů obětí. Berija je považován i za velmi schopného intrikána, který dokázal ovládat své okolí a údajně sám vykonával i popravy svých nepřátel.

Někdejší předseda ČSSD Paroubek podal v minulosti už několik podobných žalob. S deníkem Mladá fronta Dnes se neúspěšně soudil kvůli článku o svém vlivu na zatykač podnikatele Tomáše Pitra a o svém údajném vlivu na konec pořadu Bez obalu České televize. Podobně dopadl i spor s ministrem vnitra Janem Kubicem kvůli jeho starší zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do politiky.

Paroubek zřejmě kauzu požene do Štrasburku

V reakci na loňský rozsudek Paroubek označil v rozhovoru pro server iDnes.cz soudce za "prase". Ani dnes nešetřil kritikou. "Jenom to ukazuje na úroveň soudů v České republice. Je to tu jako v Kyrgyzstánu nebo v Zimbabwe," řekl.

Rozsudek chce nyní prozkoumat s právníkem. S největší pravděpodobností se ale bude chtít bránit až u Evropského soudu pro lidská práva. Dnešní rozsudek podle něj soud vynesl proto, že si v minulosti "dovolil kritizovat soudní systém, který je v Česku naprosto prohnilý".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám