Hlavní obsah

Paroubek podpořil Emmerovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v úterý po dvouhodinovém rozhovoru podpořil ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou. Řekl, že pracuje dobře. Paroubek vyzval především zdravotní pojišťovny, které proti ministryni ostře vystupují, k odpovědnosti za financování zdravotní péče.

Článek

"Právě ty mají největší páky, jak docílit snížení deficitu ve zdravotnictví," řekl Paroubek.

"Myslím si, že paní ministryně postupuje správným směrem a opravdu jí ten resort nezávidím, protože bude muset udělat do konce funkčního období velmi, velmi mnoho práce," řekl Paroubek.

Paroubek projednal s Emmerovou stabilizaci zdravotnických financí. Od Emmerové si vyslechl informace o tom, jak jsou naplňována krátkodobá opatření, která jsou přílohou její koncepce. Vláda již schválila odkup pohledávek pojišťoven za 3,8 miliardy korun a navýšení plateb státu za děti a důchodce.

Ministryně předložila premiérovi také deset opatření podle všeobecné dohody, která byla uzavřena počátkem června na jednání pojišťoven a nemocnic u premiéra. Právě její "desatero" vzbudilo nesouhlas pojišťoven, kterým vadí zejména to, že by ministryně mohla odvolávat ředitele pojišťoven a zasahovala by tak do pravomocí jejich správních a dozorčích rad.

"Je to krátká doba, tak zázraky jsem neočekával," poznamenal Paroubek. Ocenil zejména legislativní práci. K zákonu o zdravotnických zařízeních se chce vrátit s ministryní v podrobnější debatě.

Peníze na zvýšení platů

Zástupci pojišťoven předali v pondělí ministryni analýzy, z nichž vyplynulo, že pokud bude ministerstvo nadále podléhat všem požadavkům a tlakům poskytovatelů péče, stoupne zadlužení pojišťoven z nynějších 12 miliard až na 22,5 miliardy korun.

"Pokud bude dodržena dohoda uzavřená u pana premiéra, závazky pojišťoven po lhůtě splatnosti stoupnou po odkupu pohledávek za 3,8 miliardy jen o dvě miliardy," řekl viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Pojišťovny a nemocnice mají odlišný názor na to, zda z plateb za péči bude na zvýšení tarifních platů zdravotníků od září o osm procent. Podle pojišťoven ano. Nemocnice ale tvrdí, že v některých zařízeních přijdou zdravotníci o osobní ohodnocení, aby jim stouply tarify, takže ve výsledku dostanou stejně.

Reklama

Výběr článků

Načítám