Hlavní obsah

Padaly mrazivé rekordy, teploty klesaly pod minus deset

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc z neděle na pondělí byla opět mrazivá. Na některých místech klesla teplota i pod -10 °C. Nejchladněji bylo v Rolavě na Sokolovsku, kde teploty klesly na -11,7 °C. Na šumavské Horské Kvildě bylo pak -10, 6 °C. Pod -10 °C se dostala i teplota v Jelení v Krušných horách. Na některých místech padly i teplotní rekordy.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Teploty v pondělí ráno

Článek

„Rekord překonala Černá v Pošumaví na Českokrumlovsku, kde dnes bylo minus 6,6 stupně Celsia. Dosavadní největší mráz na 22. dubna z roku 2005 měl hodnotu minus 6,4 stupně. Ve Vimperku bylo minus 4,5 stupně, což je o šest desetin stupně méně než v roce 1991,“ sdělil Novinkám v pondělí František Vavruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Nejchladnější 22. duben zažili i ve Strakonicích, kde klesla teplota na minus 4,1 stupně Celsia, což znamenalo překonání rekordu z roku 1991 o 0,2 stupně.

Celkem byly rekordní teploty zaznamenány na sedmi ze 160 stanic, které měří déle než 30 let.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19. 4. 2024Video: Novinky

Meteorologové neočekávají, že by v následujících dvou dnech přišlo ještě chladnější počasí, zima ale bude stále. „Ve čtvrtek se mrazy možná vrátí. Výraznější oteplení by pak mohlo nastat až na konci týdne,“ doplnil Vavruška.

Až do odvolání platí před mrazy poškozujícími vegetaci na většině území výstraha ČHMÚ.

Na Šumavě je klasická zima. Minus osm a další přívaly sněhu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám