Hlavní obsah

Pacienti dostanou krev už ve vrtulníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinku, která má potenciál u pacientů s masivním krvácením výrazně zvýšit šanci na přežití, zavádějí moravskoslezští záchranáři. Vážně zraněným po úrazech začnou v případě potřeby podávat tzv. plnou krev už na palubě záchranářského vrtulníku. Po zkušebním provozu bude nová služba naostro spuštěna v pátek.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje

Součástí vybavení záchranářského vrtulníku bude v Moravskoslezském kraji od pátku i tzv. plná krev.

Článek

V Česku přitom plnou krev zatím podává pouze Letecká záchranná služba Královéhradeckého kraje a pracoviště Emergency Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Česká republika je teprve čtvrtou zemí na světě, kde se v reálné praxi tzv. plná krev používá.

Moravskoslezská záchranka každoročně pomáhá 21 tisícům zraněných pacientů, přičemž plná krev bude podána jen výjimečně, a to pacientům s masivním krvácením. „Týká se to pacientů s polytraumatem. Jsou to pacienti, kteří jsou kriticky ohroženi na životě a většina z nich má šokový stav způsobený krevní ztrátou,“ řekl náměstek ředitele moravskoslezské záchranky David Holeš.

„Z dosavadních zkušeností lze předpokládat, že vhodnými příjemci této metody léčby přímo na místě zásahu a během transportu vrtulníkem se stane v našem kraji skupina asi 20 pacientů za rok. Těmto budeme moci zvýšit šanci na přežití v prvních desítkách minut po úrazu,“ dodal ředitel záchranky Roman Gřegoř.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje

Plná krev na palubě záchranářského vrtulníku

Běžně se krev odebraná dárcům zpracovává na jednotlivé složky a pacientům se podává jen ta část, která mu chybí, tedy buď červené krvinky, krevní destičky, nebo plazma. V případě plné krve ale pacient získá všechny složky najednou. Při masivním krvácení se zvyšuje jeho šance na přežití a snižuje se také pravděpodobnost komplikací po transfuzi. Plná krev se vyrábí z krve dárců krevní skupiny 0 Rh negativní. Její výhodou je to, že je univerzálně využitelná pro pacienty všech krevních skupin.

Zavedení novinky do praxe vyžadovalo pečlivou přípravu za úzké spolupráce s Krevním centrem fakultní nemocnice. „Výběr dárců zahrnuje přísná kritéria, a ne každý je vhodný. V případě nevyužití krve v terénu lze přípravek podat krvácejícím pacientům v nemocnici, takže nehrozí plýtvání touto nesmírně cennou tekutinou,“ doplnila primářka Krevního centra Zuzana Čermáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám