Hlavní obsah

Otevřely psí a kočičí salony, zájem je od prvního dne veliký

Novinky, Natálie Lošková, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco do kadeřnictví si lidé už několik týdnů zajít nemohou, jejich domácí mazlíčci dostali výjimku. Od středy pro ně znovu otevřely psí a kočičí salony. Podle jejich provozovatelů není důvod, aby zůstaly zavřené déle, do kontaktu s jejich páníčky totiž přijdou minimálně, a riziko přenosu nákazy koronaviru je tak minimální.

Ve středu znovu otevřely psí a kočičí salony, zájem je od prvního dne velikýVideo: Novinky

 
Článek

Vláda v pondělí rozšířila seznam maloobchodních prodejen a provozoven, které nemusí mít ani v době nouzového stavu zavřeno. Od středy poprvé po zhruba měsíci mohly otevřít také provozovny poskytující službu úpravy a stříhání psů a koček.

„Konečně někdo pochopil, že psí salony mohou být otevřeny, že to riziko nákazy je tady opravdu minimální, protože páníček nám přijde, předá pejska, odejde, jsme tady sami, pejska ostříháme, zase vrátíme. Nikdo se tedy nezdržuje, nikdo tady nesedí,“ vysvětluje majitelka pražského psího salonu Darling Martina Pučelíková.

Důkladná bezpečnostní opatření v salonech potvrzují i další majitelé. „Klienti do salonu vůbec nevstupují, předají pejska, ten se hned umyje a jeho obojek a vodítko se vydezinfikuje. S klientem se setkáme jen v rozmezí pár vteřin v rouškách při předání pejska,“ popisuje opatření majitelka salonu Blanda Jana Ekrová z Hradce Králové s tím, že majitelům vždy oznamuje přesný čas, kdy je jejich pejsek připraven k vyzvednutí.

Foto: Novinky

Své domácí mazlíčky předají majitelé hned ve dveřích.

Telefonáty se jen hrnou

Zvýšený zájem o odbornou péči o domácí mazlíčky zaznamenávají salony už od rána. „Pejska nechávám dnes stříhat zhruba po třech měsících. Koupeme ho pravidelně, ale bohužel doma všechno neuděláme, spíš důvěřuju odbornicím,“ říká zákaznice Angelika Dobrovolská, která využila možnosti hned první den otevření salonů.

Aby nemusely provozovny zákazníky odmítat, prodloužily mnohé salony otevírací dobu. „Od rána se telefonáty jenom hrnou. Ale jsme flexibilní, budeme pracovat i v sobotu a neděli,“ popisuje Pučelíková. „Objednáváme, dokud nám stačí kapacita, ale lidé si budou muset počkat, než doženeme ten skluz,“ dodává Ekrová.

Některé salony se však na nápor zákazníků teprve připravují. „Zatím chodí lidé jako vždy, ale určitě se zájem navýší, až se o tom lidé dozví, takže nával očekáváme. Zvířata ostříhat potřebují,“ předpokládá majitelka Salonu psí krásy v pražských Ďáblicích Ilona Janková.

Foto: Novinky

Psí salony navyšují kvůli velkému zájmu otevírací dobu i o víkendech.

Zda budou tato rozvolnění trvalá, v současné době není jasné. Majitelé salonů ale věří, že díky bezpečnostním opatřením není k jejich uzavření důvod, naopak se obávají, co by další zákaz provozu pro podniky znamenal.

„Po finanční stránce jsme opravdu rádi, že je konečně otevřeno. Je to veliká úleva, protože každý den, kdy nefungujeme, je pro nás hodně znát. Měsíc jsme se jen dívali, jak z účtu mizí peníze a žádné nepřibývají. Ani po psychické stránce to není úplně perfektní, když nemáte jistotu, jak to bude dál,“ říká majitelka Pučelíková.

Foto: Novinky

Do salonů volají zákazníci od ranních hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám