Hlavní obsah

Osvětimany jsou stále Mynářovy. Návrh na jeho obžalobu místní neřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvětimany

Penzion je obsazený do posledního místa a opravená je i konstrukce srubu s restaurací, který před dvěma lety vyhořel. V Osvětimanech na Slovácku, úzce spojených s podnikáním bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře, nic nenasvědčuje tomu, že policie nedávno podala návrh na jeho obžalobu z podvodu. Většina z oslovených místních stojí na Mynářově straně.

Osvětimany na SlováckuVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

„Dobrý den, co potřebujete?“ oslovila redaktora jedna ze zaměstnankyň penzionu, když přijel k objektu poblíž Mynářova lyžařského svahu. Když se zeptal na fungování penzionu, reagovala stručně: „Jste na soukromém pozemku, opusťte tento prostor. Obsazenost máme dobrou, je stále plno.“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Penzion Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Slovácku

Mnozí místní Mynářovi důvěřují, což dokládají nejen výsledky v posledních obecních volbách, ve kterých získal absolutně nejvíc přednostních hlasů. „Osvětimany byly předtím, co byl kancléřem, a budou i po něm. Co tu pro obec vybudoval, to tu zůstane. Bereme jej tady normálně jako chlapa z dědiny. Nevěřím, že se choval v rozporu se zákonem,“ tvrdí postarší muž z Osvětiman, který si ale nepřál uvést své jméno.

Proti Mynářovi podalo v minulých dnech Krajské státní zastupitelství v Brně návrh na obžalobu kvůli machinacím s dotacemi na přestavbu penzionu, do kterého měly v minulosti putovat peníze určené na stavbu ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák. Dotaci 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před 13 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Dotaci firma loni v dubnu vrátila.

Policie navrhla obžalovat Mynáře

Domácí
Foto: Aleš Fuksa, Právo

Rozestavěný znovuobnovený srub s restaurací při lyžařském svahu v Osvětimanech. V pozadí nové sídlo Vratislava Mynáře.

Anonymně se k Mynářově osobě vyjadřují i další obyvatelé, většinou stojí na jeho straně a tvrdí, že Osvětimany se ani přes jeho konec v pozici kancléře či v případě obžaloby nestanou obcí se zašlou slávou. „Snažíme se tu žít normální život a nepotřebujeme reklamu,“ řekla mladší žena. „Fungujeme tu pořád stejně. Nic se nezmění,“ doplnil ji asi pětatřicetiletý muž.

Neochota hovořit o Osvětimanech v souvislosti s Mynářem je u místních zakořeněná. „Jsem tu trenér fotbalu. O budoucnosti Osvětiman se se mnou nebavte. Nemám na vás náladu,“ reagoval bývalý hráč 1. FC Slovácko Pavel Němčický. „Vráťa tady má velké psy, já bych se tady být váma moc neochomejtal,“ pousmál se jeden z fotbalistů před tréninkem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Cesta k sídlu hradního exkancléře Vratislava Mynáře

Ale i v Osvětimanech jsou však mnozí lidé toho názoru, že ne vše bylo v případě dotací čisté. „Málo lidí věří, že tu je vše v pořádku a že v těch penězích od státu nebo z Unie není jediná chybička, jak tvrdí pan Mynář. Ale mlčí, protože mu jsou vděční a zavázaní. Na druhou stranu si však nemyslím, že by teď Osvětimany začaly upadat. Je tu pěkná školka, a kde je školka, tak budou chodit mladé rodiny. Je tu obchod, služby. Obec nestojí na Mynářovi,“ sdělil mladý muž, který do Osvětiman dojíždí na chalupu.

A jak to bude v dalších letech vypadat s rozvojem Osvětiman? „Byli jsme černým puntíkem na mapě. Spousta politiků a představitelů státní správy nechtěla o Osvětimanech ani slyšet. Teď už to bude naopak lepší. Když byly dříve někde vidět Osvětimany, tak někteří lidé měli strach, už jen když viděli jméno naší obce,“ poznamenal starosta Osvětiman Aleš Pfeffer, který je dlouholetým rodinným přítelem Vratislava Mynáře.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Výhled na protilehlý svah s lyžařským areálem a penzionem v Osvětimanech přes Mynářovu vilu v popředí

O bývalém kancléři řekl, že dál zůstává v Osvětimanech. „Lidé ho mají rádi. Ne jak ve zbytku republiky,“ podotkl Pfeffer, který je ve funkci starosty šestým rokem.

Kdyby chtěl, přenechám mu post starosty

Zajímavostí je, že Mynář i Pfeffer se v posledních dvou komunálních volbách pohybovali na nevyšších příčkách co do počtu získaných hlasů. „V roce 2018 jsem vyhrál já, o čtyři roky později Vráťa. Přenechal mi ale post starosty, i když věděl, že končí jako kancléř,“ sdělil Pfeffer. Na otázku, zda by v dalších volbách přenechal post starosty on jemu, odpověděl: „Kdyby o to požádal a řekl, že chce být starostou, a možná by ani nemusel skončit přede mnou, tak bych s tím asi neměl problém. Má mou plnou důvěru.“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Starosta Osvětiman a dlouholetý rodinný přítel Vratislava Mynáře Aleš Pfeffer

Fotbalová etická komise opět potrestala bývalého kancléře Mynáře dvouletým trestem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám