Hlavní obsah

Ostudný, říká Fiala o výroku zpravodajky OSN, že útok Hamásu na Izrael je odpovědí na útlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostudný, odmítl pro Novinky premiér Petr Fiala (ODS) výrok zpravodajky při OSN pro okupovaná palestinská území Francesky Albaneseové, která označila loňský teroristický útok Hamásu na Izrael za „odpověď na útlak“. Uvedla to v reakci na středeční prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který útok označil za „největší antisemitský masakr našeho století“.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Výrok paní Albaneseové považuji za ostudný,“ řekl k tomu Novinkám Fiala. Se slovy zpravodajky OSN nesouhlasí ani české ministerstvo zahraničí.

„Podobné výroky jsou naprostým překrucováním situace. A bohužel ukazují, že musíme velmi pečlivě pozorovat, jak se lidé reprezentující OSN chovají. Toto není snaha pomoci obětem, toto je obyčejná politická hra bez jakékoliv reflexe reality,“ upozornil náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák.

Ten zároveň dodal, že pozice Česka je jasná. „Právě jsem v Bruselu absolvoval jednání ministrů pro rozvoj, kde jsme se bavili o roli UNRWA (Úřad OSN pro palestinské uprchlíky). Tato organizace OSN musí bez pochyb prokázat, že neexistuje spojení s Hamásem,“ zdůraznil.

Další ostuda OSN. Zpravodajka pro okupovaná území označila masakr Hamásu za odpověď na izraelský útlak

Blízký a Střední východ

K výroku Albaneseové se krátce vyjádřil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Česko dává jasně najevo, kde v této otázce stojí, při hlasování v OSN,“ řekl Novinkám jeho mluvčí Daniel Drake s tím, že Lipavský „necítí potřebu k tomu dávat další komentář“.

Macron výrok o největším antisemitském masakru pronesl během středeční piety v Paříži, při které uctil 42 francouzských občanů zabitých teroristy Hamásu při útoku na Izrael loni 7. října.

Právě proti této formulaci se Albaneseová v sobotu ohradila na sociální síti X. „Oběti 7/10 nebyly zabity kvůli judaismu, ale v reakci na útlak Izraele. Francie a mezinárodní společenství neučinily nic, aby tomu zabránily,“ uvedla v příspěvku. Obětem masakru, který sice spáchal Hamás, ale podle ní jej zavinil primárně Izrael, vyjádřila úctu.

Ve skutečnosti se jednalo o nejhorší protižidovský pogrom od druhé světové války, při kterém teroristé z Hamásu brutálně povraždili přes 1200 lidí, většinou civilistů včetně dětí. Útočníci pocházeli z Pásma Gazy, jež sice bylo pod izraelskou a egyptskou hraniční blokádou, nicméně okupované nebylo od roku 2005, kdy se z něj Izraelci jednostranně stáhli.

Výrok zpravodajky OSN už odsoudily i Francie a Německo. Obě země označily za ostudu, že Albaneseová svá prohlášení zaštiťuje jménem Organizace spojených národů (OSN).

Pod budovou UNRWA je datové centrum Hamásu, tvrdí izraelská armáda

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám