Hlavní obsah

Armagedon nebude, nouzový stav nemůže být fetiš, tvrdí opozice

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) chce s vládou jednat o dalším postupu po skončení nouzového stavu. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové si vláda udělala z nouzového stavu fetiš. Strany proto připravily návrh možných opatření, která bude možné realizovat i bez nutnosti nouzového stavu.

TK představitelů koaličních stran SPOLUVideo: psp.cz

 
Článek

Jak připomněl předseda lidovců Marian Jurečka, většina nyní platných opatření může platit i nadále. Zmínil možnost omezení shromažďování, hromadných akcí, dopravy i ubytovacích a stravovacích zařízení.

„Armagedon nebude,” shrnul Jurečka, který věří, že vláda se nebude pokoušet o opětovné vyhlášení nouzového stavu.

Armáda zůstane v nemocnicích, ač Hamáček sveřepě tvrdil opak

Domácí

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky je nynější situace příležitostí k „věcnému řešení krize”. Od vlády očekává jízdní řád dalších opatření, aby se veřejnost dozvěděla, kdy by se například mohly otevřít školy. Právě přehlednost komunikace a přenesení části odpovědnosti na občany je dalším z cílů, o něž koalice usiluje.

PŘEHLEDNĚ: Která opatření mohou platit i bez nouzového stavu a která ne

Domácí

Adamová zopakovala, že vláda nemohla počítat s tím, že by opoziční strany prodloužení nouzového stavu podpořily, když se tak nestalo ani v minulosti. Svalovat na ně vinu je proto absurdní.

O jednání s Babišem požádal také šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Vláda v pátek prostřednictvím videokonference jedná o možnostech regulace epidemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám