Hlavní obsah

Od pondělí bude mimo provoz hlavní dráha pražského letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí bude pražské letiště odstraňovat z hlavní přistávací dráhy nános gumy z pneumatik přistávajících letadel. Až do středy 23. listopadu tak bude ranvej mezi osmou a sedmnáctou hodinou mimo provoz a letadla budou využívat jako v předchozích případech takzvanou vedlejší dráhu.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Provoz na vedlejší dráze obtěžuje hlukem obyvatele Kladna a části šesté městské části, letiště ji proto využívá jen výjimečně.

Naposledy letiště pravidelnou údržbu hlavní dráhy uskutečnilo letos na jaře od 15. do 18. března. Zároveň ale letiště v první polovině letošního roku opravovalo jednu z pojezdových drah k hlavní ranveji, což si rovněž vyžádalo častější využívání vedlejší vzletové dráhy.

"Vzhledem k většímu podílu velkých letadel na provozu letiště se ukazuje, že z důvodu dodržení platné legislativy a v zájmu bezpečnosti leteckého provozu bude muset pražské letiště přistupovat k odstraňování gumových zbytků nebo jiných znečišťujících látek na hlavní dráze častěji než doposud," uvedlo pražské letiště.

To musí podle platné legislativy mocnost nánosů gumy sledovat v tříměsíčních intervalech a podle naměřených hodnot nečistoty z povrchu dráhy odstraňovat. To se dosud dělo dvakrát do roka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám