Hlavní obsah

Očernila manžela. Chybí úmysl, osvobodil ji soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se ukázalo, že svého bývalého manžela očernila a dostala ho tím do pořádné šlamastiky, trestu se zatím vyhne. Odsuzující rozsudek, kterým na přelomu roku Okresní soud v Havlíčkově Brodě potrestal 43letou ženu z Jihlavy za křivé obvinění, zrušil nyní Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle něj chybí důkaz o tom, že by žena lhala úmyslně. Případ se tak vrací státnímu zástupci k došetření.

„Křivé obvinění je úmyslným trestným činem. K naplnění této podmínky tak nepostačí pouze to, že šířená tvrzení jsou neprokázaná, nepotvrzená a nevěrohodná. V daném případě existenci úmyslu obžalované nic nenasvědčuje,“ stojí v rozhodnutí krajského soudu, do kterého Právo mělo možnost nahlédnout.

Trump se dopustil pohrdání soudem, denně musí platit 10 000 dolarů

Zahraniční

Žena podala před pěti lety trestní oznámení na svého tehdejšího manžela Miroslava S. s tím, že ji týrá a znásilňuje. Rozjela tím vyšetřovací mašinérii, na jejímž konci soud v roce 2019 muže pravomocně očistil.

„Samotné podání trestního oznámení není jednáním protiprávním, a nemohlo tak založit trestní odpovědnost obžalované,“ zastal se nyní ženy soud.

Matku obviněnou z ubodání tříleté dcery ve Varech poslal soud do vazby

Krimi

„Lživost obžalovanou tvrzených skutečností nelze dovozovat jen z toho, že poškozenému nebyla v předchozím řízení vina prokázána,“ uvedl soud.

Podle jeho názoru je pro odsuzující rozhodnutí nutné bez pochyby prokázat, že si obžalovaná byla vědoma toho, že obviňuje poškozeného nepravdivě v úmyslu mu přivodit trestní stíhání.

Žena se totiž hájí tím, že šlo o záležitosti jejího vnitřního pocitu, jak postoje svého manžela během vzájemných sporů vnímala. „Rozhodně nešlo o úmysl ho křivě obvinit,“ tvrdila.

Dopady na život

Soudy kauzu Miroslav S. uzavřely s tím, že obžalovaná jej nařkla ze spáchání protispolečenského jednání, které je veřejností citlivě vnímáno, přičemž délka tohoto řízení trvala několik let a měla dopad i na osoby jemu blízké.

„Jednáním obžalované byl dehonestován ve svém bydlišti, osobním životě i v zaměstnání. Jeho okolí neslo celou záležitost velmi negativně. On sám musel vyhledat pomoc psychologa, bral prášky na zklidnění a docházel na psychoterapie,“ zdůraznila státní zástupkyně.

Bradáčová: Dostat válečné zločince bude složité, ale důkazy shromáždíme

Válka na Ukrajině

Policisté obvinili Miroslava S. ze znásilnění a týrání, za což mu hrozilo až deset let vězení. „Nejméně ve čtyřech případech donutil svoji manželku k pohlavnímu styku. Rovněž ji psychicky a fyzicky týral, a to tím, že na ni hrubě křičel, nadával do debilů, magorů, hyen a krav. Dále snižoval její schopnosti matky, manželky a člověka, stejně tak jako její dovednosti. Ponižoval ji a fyzicky napadal,“ stojí v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Muže policisté dokonce na tři měsíce vykázali z domu. Znalkyně u soudu ale řekly, že situaci v rodině nepovažují za domácí násilí. Obžalovaného muže označily za cílevědomého a důsledného puntičkáře, naopak u jeho manželky poukázaly na to, že je emočně nestabilní a trpí sklony k dramatizaci a nenávisti.

Brutální útok v centru Prahy, muže ležícího v hloučku kopal útočník do hlavy

Krimi

„Pokud je obžalovaný aktivní a pracovitý, zatímco poškozená je pasivní, k povinnostem spíše laxní a nezvládající ani řádné vedení domácnosti, pak mohla i dobře míněnou kritiku vnímat jako své ponižování, či dokonce týrání. S ohledem na osobnostní rysy je u ní typické dramatické, afektované, a dokonce teatrální chování. Běžné neshody v domácnosti tak mohly být z její strany zbytečně zveličovány a prezentovány naprosto zkreslujícím způsobem,“ uvedly znalkyně do posudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám