Hlavní obsah

Obrana koupí pro státní návštěvy dvě audi za 14 miliónů, jedno bude pancéřované

Ministerstvo obrany pro ochrannou službu Vojenské policie, která zajišťuje bezpečnost ministra i zahraničních delegací při jejich pobytu v Česku, koupí dvě limuzíny Audi. Za pancéřované auto a další totožné doprovodné vozidlo bez pancéřování zaplatí více než 14 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Audi A8L

Článek

Ministerstvo obrany podle svého mluvčího Petra Medka oslovilo tři společnosti, které jako jediné vyrábějí auta s požadovanou třídou balistické odolnosti, napsala ve středu Mladá fronta Dnes (MfD).

„Smlouva byla nakonec podepsána se společností Audi. Vozidlo A8L Security a odpovídající duplicitní vozidlo bez balistické ochrany budou dodány do konce února,” řekl deníku mluvčí.

Nahradí dosluhující BMW

Informace o plánu pořídit pro vojenskou ochranku nový pancéřovaný vůz, který odolá střelám, výbuchům či plynovým útokům, se objevily loni v říjnu. Medek tehdy uvedl, že nové auto má nahradit dosluhující pancéřovanou limuzínu BMW z roku 2003.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) bude automobil určen především pro převážení cizích diplomatů a politiků, kteří mají pancéřovanou limuzínu často v požadavcích při domlouvání podmínek své návštěvy v Česku.

Balistickou ochranou jsou vybaveny vozy českých diplomatů v rizikových zemích. Vozy nejvyšších ústavních činitelů, kteří mají nárok na osobní ochranku, jsou vybaveny jen zvláštními komunikačními a bezpečnostními prvky bez pancéřování. Mezi chráněné osoby patří vedle prezidenta šéfové obou parlamentních komor, premiér a ministři zahraničí, vnitra, spravedlnosti a nově také ministr financí. Jejich bezpečnost zajišťuje ochranná služba policie. Ministra obrany chrání Vojenská policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám