Hlavní obsah

O víkendu uhodí tuhé mrazy

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Po částečné oblevě, která zejména v noci ze středy na čtvrtek byla doprovázena i hustým sněžením, přijdou od soboty tuhé mrazy, předpokládají meteorologové. V noci mohou na některých místech dosáhnout až -18 stupňů. V Třinci byl od čtvrtečního odpoledne do pátečního poledne vyhlášen kalamitní stav.

Foto: MMP H 085.795.

Původní snímek projevu K. Gottwalda na manifestaci na Staroměstském náměstí 21.2. 1948. Zleva: ministr zahr. věcí V. Clementis a fotograf K. Hájek.

Článek

"Mrazy opět zesílí hlavně příští týden. Zima se ještě zdaleka nevzdává," řekl Právu ve čtvrtek Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Oznámil, že ochlazovat se bude již od pátku, chladný bude víkend a zejména pak dny od příštího úterý do pátku. Varoval před sněhovými jazyky, které se budou tvořit ve vyšších horských polohách.

O víkendu by mělo být skoro jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností a ojediněle sněžení. Noční teploty budou -8 až -14, přes den -4 až plus jeden stupeň.

V pondělí noční mrazy poklesnou na -11 až -15 a mráz bude i přes den, kdy se očekává -6 až -2. "Od úterý do pátku příštího týdne by mělo být polojasno až jasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost, noční teploty -9 až -14, v místech s vyjasněním a na sněhové pokrývce až -18. Ve dne se musíme připravit na mráz -2 až -7 stupňů," řekl meteorolog.

V Třinci kalamita skončila

Kalamitní stav, který ve čtvrtek odpoledne vyhlásil starosta Třince na Frýdecko-Místecku, trval až do pátečního poledne, i když veškerá technika byla nepřetržitě v ulicích. Silničářům se už podařilo zprůjezdnit většinu silnic ve městě i okolí. Horší situace ještě zůstává v některých podhorských a kopcovitých částech města, ale pokud znovu nezačne sněžit, mělo by i tam být po poledni vše v pořádku.

"Sanitky a hasiči projedou a dostanou se všude. Největší problémy mají osobní auta. Hlavně ta, která ještě mají letní pneumatiky. Často se stalo, že někde uvízla, zablokovala dopravu a naše stroje se pak několik hodin na místo nedostaly," popsal situaci pracovník úřadu.

Zbývající silnice na Frýdecko-Místecku jsou sjízdné. Vozovky první třídy jsou po chemickém ošetření mokré. Na zbývajících pak leží zledovatělá vrstva sněhu, řidiči by po nich měli jezdit se zvýšenou opatrností. Místy jsou navíc vyjety koleje.

Liberecko trápí zúžené silnice

Po silném sněžení je v Libereckém kraji řada silnic výrazně zúžená a lemují je vysoké sněhové mantinely, uvedl provozní náměstek krajské správy silnici Jiří Daníček. Podle něj se sice na horských silnicích dvě osobní auta vedle sebe vejdou, pro autobus a osobní auto ale už místo chybí a řidiči si musejí najít prostor mimo silnici.

V Libereckém kraji se v noci ze čtvrtka na pátek vyskytovaly pouze slabé sněhové přeháňky a hlavní silniční tahy byly ráno holé a dobře sjízdné. Na zasněžené vozovky do některých lyžařských středisek ovšem motoristé potřebují zimní výbavu a pro jistotu by si sebou měli vzít i sněhové řetězy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám