Hlavní obsah

O víkendu přijdou ledové dny

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nadcházejícím víkendu i v úvodu příštího týdne bude panovat velmi chladné počasí, které bude důsledkem chladného severního proudění. V horských oblastech by do soboty mohlo připadnout dalších až 20 centimetrů sněhu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve čtvrtek a v pátek bude převládat velká oblačnost místy se srážkami, které budou v polohách do 300 metrů dešťové či smíšené, ve výše položených oblastech se bude jednat o sněžení. „Odpolední maxima se budou pohybovat mezi minus 1 a 3 stupni Celsia. Na horách může do pátku připadnout až 10 centimetrů sněhu,”  připomněla Honsová.

Oblačného počasí s občasným sněžením, které bude četnější na horách, se dočkáme rovněž v sobotu. V horských oblastech opět připadne znovu až 10 centimetrů sněhu. Zároveň se začne poměrně výrazně ochlazovat.

Sníh na horách postupně přibývá
Do čtvrtka připadlo na tuzemských horách až několik desítek centimetrů sněhu. Nejvíce, 35 centimetrů, připadlo na Šumavě, v Krkonoších to bylo 20 centimetrů, v Jeseníkách a Beskydech kolem 10 centimetrů.

Ranní teploty poklesnou na minus tři až minus sedm stupňů. Přes den se kolem poledne dostanou na minus 4 stupně až nulu, aby v průběhu odpoledne dále poklesly na minus šest až minus dva stupně.

„Pocitovou teplotu bude o pět až šest stupňů snižovat čerstvý vítr,” připomněla Honsová. Na sněhové pokrývce kvůli tomu hrozí i tvorba sněhových jazyků. Stav, kdy se  teploty nedostanou v průběhu dne nad bod mrazu, nazývají meteorologové ledovými dny.

V neděli bude nejčastěji polojasno až oblačno, ranní minimální teploty budou klesat na minus 8 až minus 12 stupňů, v horských oblastech teplota poklesne až k minus 15 stupňům. Přes den se rtuť dostane na minus sedm až minus tři stupně. Ojediněle se objeví i sněhové přeháňky.

V pondělí a v úterý bude pokračovat mrazivé počasí. „Mělo by být polojasno či oblačno, ojediněle opět s přeháňkami. Ráno budou teploty klesat na minus 8 až minus 12 stupňů, při zmenšené oblačnosti by mohla teplota klesat až k minus 16 stupňům. Přes den se teploty dostanou na minus 7 až minus 3 stupně,” dodala Honsová.

Od středy by se mohlo mírně oteplovat a přibývat by mělo i oblačnosti. Zatímco v Čechách se ranní minima budou pohybovat mezi minus osmi a minus čtyřmi stupni, na Moravě a ve Slezsku budou ještě klesat k minus 12 až minus 16 stupňům. Chladněji by na východě republiky mělo být i přes den. V Čechách se teploty dostanou na minus 4 stupně až nulu, ve východních oblastech půjde ještě o teploty mezi minus 7 a minus 3 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám