Hlavní obsah

O správném vyšetření své kauzy mám pochybnosti, prohlásil Drobil

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr životního prostředí za vlády premiéra Petra Nečase Pavel Drobil odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly kauzy podezření na korupci na Fondu životního prostředí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Drobil

Článek

Prohlásil jste, že žalobkyni Janu Hercegovou neznáte a do projednávání své věci jste nevstupoval. Nicméně kauza je podstatná pro fungování celé ODS respektive vlády. Můžete vyloučit, že někdo na státní zastupitelství vyvíjel tlak?

Nerozumím, proč by to dělal. Mně to celé přijde strašně divné. Do dneška nebyl snesen žádný důkaz, že cokoli z toho, co tvrdil pan Michálek, je pravda. On mi nikdy nechtěl předložit žádné důkazy, já jsem vůbec nevěděl, co se ve fondu děje. Čili mně přijde úplně absurdní, jak je mi permanentně podsouváno, že jsem se snažil Michálka přesvědčit, aby zlikvidoval důkazy o trestné činnosti, a za to že jsem mu nabízel post náměstka.

Žil jsem v domnění, že celý problém na státním fondu je personálního charakteru. To znamená, že pánové Knetig, Michálek, Fibinger se přetahují o kompetence a trpí tím úřad. Představa, že mí nejbližší spolupracovníci se mezi sebou nahrávají, pro mě byla nepřijatelná. Nenávidím tento svět, který už čtyři nebo pět měsíců sžírá tuto vládu, kdy se permanentně vytahují nějaké nahrávky. Já tomu nerozumím, já v takovém světě žít nechci a odmítám, že bych se kdykoli podílel na něčem nezákonném. Ta kauza je posunuta mediálně tak, že já skutečně mám vážné pochybnosti o jejím správném vyšetření.

Říkáte, že jsou státní orgány někým ovlivňovány? Kým?

Musím a chci věřit, že tomu tak není. Že jsem se nestal objektem žádné války někoho s někým, žádnou součástí politického souboje. Vůbec v tomhle smyslu nechci spekulovat.

Mně je jenom divné, že tady se pět měsíců prošetřuje kauza, kterou některá média vydávají jako naprosto jasnou, a do dneška o tom nebyl předložen jediný důkaz. Jediné, co je čtyři nebo pět měsíců na tapetě, jsou dvě nahrávky. Pana Michálka s panem Knetigem, která vznikla údajně na konci října, o které já jsem se dověděl 13. prosince od redaktora Kroupy, a jedna, když si pan Michálek nahrál rozhovor se mnou v Poslanecké sněmovně v době, kdy já jsem o těchto nahrávkách nevěděl vůbec nic.

Jak vidíte svou politickou budoucnost? Je stále ve hře i návrat do vlády?

Celou dobu říkám, a tyto záležitosti mě v tom jenom utvrzují, že tohle jsou věci, které já v tomto okamžiku skutečně neřeším. Řeším, aby ta kauza skončila. Jsem naprosto přesvědčený o své nevině. Nejsem si vědom žádného kroku, kterým bych porušil jakýkoli zákon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám