Hlavní obsah

O rozvolnění rozhoduje i situace v krajích. Dva to zbytku republiky kazí

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s poklesem indexu rizika v protiepidemickém systému (PES) začali vládní politici v posledních dnech otevřeně hovořit o možném přesunu indexu rizika ze 4. na 3. stupeň. Zatímco celorepublikově se index drží poslední tři dny na hodnotě 57, která by rozvolnění umožňovala, dva kraje se hodnotami nebezpečně přibližují stupni 5.

Článek

Nejvyšší index rizika je momentálně na Vysočině (75). Hraniční hodnota by se zde při dalším vzestupu přehoupla do nejhoršího stupně, ve kterém se celá země nacházela ještě v minulém týdnu.

Skóre 74 hlásí ke středě Karlovarský kraj, který se přitom ještě koncem minulého týdne pohyboval na hodnotě 57, která by odpovídala možnému přesunu do stupně 3.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu večer připomněl, že pokud se bude situace v některých regionech dál zhoršovat, hrozí pak zpřísnění opatření v celé ČR. Protiepidemiologický plán totiž funguje pro stupně 3 až 5 celoplošně, pro stupně 1 a 2 pak regionálně.

Hamáček: Rozvolnění není jisté

Domácí

Nyní, ačkoliv index rizika na úrovni 3. stupně vykazují v rámci republiky pouze Praha (index 50) a Moravskoslezský kraj (index 57), drží se v rámci celé republiky na hodnotě 57.

Okresů, v nichž je míra rizika nižší, je 18 a jsou napříč republikou. Vedle nich je však i devět okresů, jejichž index padá zpět do stupně 5. Vůbec nejhorší situace je z tohoto pohledu v Rakovníku a Benešově (shodně index 81).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám