Hlavní obsah

NSS se zastal spolku inzerujícímu proti Babišovi

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek pro zachování demokracie v ČR uspěl se svou stížností proti pokutě od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí u Nejvyššího správního soudu (NSS). Spolek v roce 2017 zadával inzerci kritizující tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Podle Úřadu šlo o kampaň namířenou proti Babišovi, předpokládanému volebním lídrovi hnutí ANO. Spolek se proto měl podle úřadu předem zaregistrovat. Volební senát NSS ale upozornil, že kandidátka ANO ještě tehdy nebyla odevzdána a pokutu 26 tisíc korun zrušil. Babiš totiž podle soudu formálně nebyl kandidátem, a spolek tak neměl povinnost se registrovat pro vedení kampaně v jeho neprospěch.

Agrofert dostal loni na dotacích dvě miliardy korun, zisk meziročně ztrojnásobil

Ekonomika

Inzerce se pod heslem „Vidíte žlutě“ s odkazem na pěstování řepky od května do poloviny června 2017 objevovala v tištěných médiích, na internetu, plakátovacích plochách i v rádiích. „Smrdí Vám řepka? Jemu voní. Vy máte sice dražší naftu, ale on má na řepku dotace. Vy máte alergickou rýmu, ale on sám sobě dodává osiva, hnojiva a řepku i zpracovává. Vy musíte kupovat zeleninu z dovozu, ale on má z řepky miliony tržeb. To vše až do roku 2020. Vidíte žlutě? Sorry jako,“ zněl například jeden ze spotů.

Agrofert: Europarlament si vymýšlí, europoslanci se nechali zneužít

Domácí

Spolek za to dostal pokutu, podle NSS ale Úřad vyžadoval registrační povinnost předčasně, což vlastně vedlo k pokutě za kritiku tehdejšího ministra financí. Nic na tom neměnila ani skutečnost, že Babiš byl předpokládaným lídrem ANO ve Středočeském kraji. „Tento předpoklad se sice následně naplnil, to však nemění nic na tom, že se naplnit nemusel,“ vysvětlil volební senát v čele s Tomášem Langáškem. Případ se nyní vrací ke krajskému soudu v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám