Hlavní obsah

NSS odmítl další stížnosti na volby, mezi nimi i dvě námitky Suverenity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý odmítl či zamítl další stížnosti na volby do Poslanecké sněmovny. Patří mezi ně i dvě stížnosti Suverenity - bloku Jany Bobošíkové. Celkem na NSS došlo 45 stížností, zbývající čtyři soud projedná 29. června. Žádné stížnosti nebylo dosud vyhověno. Oznámil to mluvčí soudu František Emmert.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Bobošíková

Článek

NSS obdržel v zákonné desetidenní lhůtě od 2. do 11. června celkem 45 stížností zpochybňujících výsledky květnových voleb do Poslanecké sněmovny. Před čtyřmi lety jich bylo 70, nejvíce od listopadu 1989. Do úterý všechny stížnosti zamítl nebo odmítl, většinou kvůli procesním vadám či podání mimo zákonnou desetidenní lhůtu.

Většinu stížností podaly fyzické osoby. Dvě stížnosti sepsali zástupci Suverenity - bloku Jany Bobošíkové. Suverenitě ke vstupu do Sněmovny chybělo půldruhého procenta hlasů. Podněty se týkají klíče volebních preferencí, podle kterého si Česká televize zvala zástupce kandidujících stran, a údajného rozdílu mezi skutečným a zveřejněným počtem odevzdaných hlasů v jednom z téměř 15 000 volebních okrsků.

Cibulka: hlasování jako reality show

Stížnost podal i lídr strany Volte Pravý Blok Petr Cibulka, který si také stěžuje na to, že "masmediálně ostře diskriminační a nerovný charakter" voleb dělá z hlasování reality show předem určených vítězů a poražených. Cibulkova strana ve sněmovních volbách získala půl procenta hlasů.

O každé stížnosti může soud rozhodnout třemi způsoby. Pokud nesplňuje formální náležitosti, odmítne ji. Další variantou je zamítnutí. Soud může stížnost zamítnout i v případě, že zjistí jen drobné nedostatky v proceduře voleb nebo při sčítání hlasů. Udělá to, pokud chyby nemohly ovlivnit výsledek hlasování. Třetí možností je zrušení volby kandidáta nebo zneplatnění voleb. Soud by k tomu přistoupil jen v případě vážného porušení volebního zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám