Hlavní obsah

Nový provozovatel Šlechtovy restaurace je téměř vybrán

Právo, Petr Janiš

Výběr provozovatele Šlechtovy restaurace ve Stromovce má za sebou druhé kolo. Uskutečnilo se minulý týden a výběrová komise ukončí svou práci do konce ledna, uvedla mluvčí společnosti Obecní dům Karolina Ouředníčková. Kteří uchazeči postoupili do užšího výběru, není známo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální rekonstrukce Šlechtovy restaurace by měla skončit v polovině letošního roku.

Článek

„Konečné rozhodnutí je v pravomoci představenstva společnosti Obecní dům. S rozhodnutím musí vyslovit souhlas i dozorčí rada, která by se s průběhem výběrového řízení a závěry představenstva měla seznámit na svém zasedání začátkem února,“ sdělila Právu Ouředníčková.

Výběrové řízení se opakuje, to první, v němž zvítězil Vinohradský pivovar, bylo zpochybněno a zrušeno kvůli sporu v pražské koalici. První tendr kritizovaly Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) spolu s opozičními ODS a ANO kvůli údajnému střetu zájmů mezi Prahou sobě a společností Vinohradský pivovar. Koalice Spojených sil, Prahy sobě a pirátů se nakonec dohodla, že výběrové řízení zopakuje městská společnost Obecní dům jako otevřené.

Malá domů pro Prahu sobě ve Šlechtově restauraci? Čižinský to schytává ze všech stran

Domácí

Město očekává, že generální rekonstrukce Šlechtovy restaurace skončí v polovině letošního roku. Práce na obnově kulturní památky vyhlášené už v roce 1958 začaly v roce 2017 a měly trvat necelé dva roky. Vše mělo podle smlouvy uzavřené minulým vedením Prahy stát asi 120 milionů korun. Zda rozpočet nebude při ročním zdržení překročen, se teprve ukáže.

Otázkou zůstává, zda kvůli potížím s výběrem dodavatele začne opravená restaurace hned sloužit veřejnosti. Město už rozhodlo, že ji pronajme své společnosti Obecní dům za cenu necelého milionu korun ročně. Na Obecním domu je, aby našel podnájemce, který bude provozovat restauraci a vše také vybavil svým zařízením.

Vítěz výběrového řízení, v němž byl stanoven minimální měsíční nájem na 90 tisíc korun bez DPH, získá smlouvu na deset let. V bývalém Královském letohrádku vzniknou prostory pro kulturu, sál pro 160 lidí. V přízemí a v jedné z věží se počítá s větší restaurací, ve druhém patře s kavárnou. Zároveň bude obnovena zahradní restaurace pro 120 lidí.

Ve výběrové komisi sedí celé představenstvo Obecního domu – jeho šéf Vlastimil Ježek, místostarosta Prahy 6 Jan Lacina, který je místopředsedou představenstva, další člen představenstva a radní Prahy 1 David Skála a vedoucí provozu Obecního domu Vladimír Holzknecht. Dozorčí radu vede radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě), místopředsedou je její předchůdce ve funkci Jan Wolf (Spojené síly, KDU-ČSL), za jehož působení na magistrátu oprava Šlechtovy restaurace začala.

Vznik barokního loveckého zámečku v Královské oboře se datuje k roku 1691, v polovině 19. století byla budova přestavěna do neogotické podoby. To už sloužila jako restaurace, v roce 1833 si budovu pronajal Václav Šlechta, jehož rodina se o vše starala do doby po roce 1948. Následně byla Šlechtova restaurace znárodněna, několikrát vyhořela, postihly ji v roce 2002 povodně, hloubily se pod ní tunely městského okruhu, a to s velkým propadem zeminy ve vzdálenosti asi sto metrů od restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám