Hlavní obsah

Nový hercules se předváděl ve Kbelích

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lockheed Martin, americký výrobce letadel, by české armádě rád prodal svá transportní letadla Hercules C-130. Nejnovější verze tohoto letounu v pátek přistála na vojenském letišti v pražských Kbelích, kde jej zástupci společnosti prezentovali odborné veřejnosti a novinářům.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Hercules z americké letecké základny ve státě Mississippi letí na leteckou show do Indie a na základě dohody vlády USA a výrobce letadla si posádka letounu v Česku udělala zastávku na prezentaci.

Podle zástupce společnosti Lockheed Martin Donalda Bohlera existuje totiž šance, že by mohli letoun české armádě prodat. "Podle našich informací proběhly mezi českým ministerstvem obrany a vládou USA diskuse, z nichž vyplývá, že zde existuje potřeba takovéhoto letounu," řekl Právu Bohler.

Ministerstvo ale nákup transportních letounů nechystá. "O ničem takovém neuvažujeme," řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Dodal, že o nákupu transportních letadel nemluví ani střednědobý plán armády.

Resort obrany sice chtěl získat velkokapacitní letadla v rámci deblokace ruského dluhu. K tomu se Česká republika dokonce zavázala na pražském summitu NATO v Praze v roce 2002. Z dohody s Rusy ale nakonec sešlo.

Armáda má nyní k dispozici dvě velkokapacitní letadla typu Tu-154M, dále pak několik strojů An-24, An-26, Jak-40, L-410 a jeden challenger. Kromě L-410 a challengeru jsou to staré sovětské stroje, které jsou těžké a mají o třetinu větší spotřebu paliva než moderní letadla. Bezpečnostní rada státu proto v úterý přijala návrh ministerstva obrany pořídit pět nových letadel. Žádné z požadovaných letadel ale nemá parametry letounu Hercules.      

Reklama

Výběr článků

Načítám