Hlavní obsah

Novinář Přibil zamíří před soud kvůli pomluvě

Novinář Marek Přibil byl obžalován za údajnou pomluvu kvůli článku, ve kterém tvrdil, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo. V ní čelil obvinění nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl to dnes server Deník N.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Přibil

Článek

Přibil opíral svá tvrzení o výpovědi policistů. Ti ale podle serveru popřeli, že s Přibilem mluvili. Přibil se k obžalobě nevyjádřil, píše Deník N.

"Je (Přibil) obžalován pro pomluvu. Obžaloba byla podána 8. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 4," řekla serveru obvodní státní zástupkyně pro Prahu 4 Blanka Valsamisová.

Další detaily nechtěla komentovat. "Ve věci dosud nebylo žádným způsobem rozhodnuto, nebylo nařízeno hlavní líčení. Spis je u předsedy senátu, který se s jeho obsahem seznamuje. To je vše, co vám mohu v daném okamžiku sdělit," oznámil serveru mluvčí obvodního soudu Michal Dvořák.

Žalobce: Babiš jednal účelově, v žádosti o dotaci však o podvod nešlo

Domácí

Přibil v článku, kvůli kterému je obžalován, na stránkách svého internetového magazínu psal, že Chovanec s tehdejším policejním prezidentem Tomášem Tuhým ovlivňoval vyšetřovatele kauzy Pavla Nevtípila.

Text článku byl založen na výpovědi čtveřice policistů, podle kterých dal Chovanec pokyn k vyšetřování případu údajného dotačního podvodu Babiše kvůli "zájmu ČSSD, snížit nebo odstranit politickou konkurenci". Podle vyjádření policistů v článku také hlavní vyšetřovatel případu dostal za kauzu post zástupce odboru hospodářské kriminality, jelikož "je tvárný".

Chovanec: s nikým jsem o Čapím hnízdě nemluvil

"Nikdy jsem s vyšetřovatelem Čapího hnízda nemluvil a nemluvil s ním ani generál Tuhý (Tomáš, tehdejší policejní prezident), aby ho jakkoli úkoloval. Od samého začátku to bylo vylhané," řekl Deníku N Chovanec.

Rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše nabylo právní moci

Domácí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřovala jednání policistů citovaných v Přibilově článku. V březnu dospěla k závěru, že nejsou podezřelí z trestného činu ani přestupku.

Přibil Deníku N už dříve sdělil, že s policisty citovanými v článku nemluvil přímo. "V článku je uvedeno, že jsem s nimi komunikoval prostřednictvím jejich zmocněnce, což je paní Lhotáková. Předala mi jejich stanovisko," uvedl.

Zmíněná Petra Lhotáková působí v Odborové alianci integrovaného záchranného systému a pod článkem, kterého se obžaloba týká, na Přibilově stránce je podepsána.

Agrofert: Žádné dotace se vracet nebudou

Domácí

Šumanovy nahrávky

Stíhání Babiše i dalších osob v případu Čapí hnízdo zastavilo Městské státní zastupitelství v Praze v září. Spisový materiál má nyní k dispozici nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který může v tříměsíční lhůtě rozhodnutí zrušit.

Přibil, bývalý novinář Mladé fronty Dnes (MfD) patřící do holdingu Agrofert dříve vlastněného Babišem, figuroval v nahrávkách, které se před dvěma lety objevovaly na twitterovém účtu Julius Šuman.

Na záznamu hovořil s tehdejším vlastníkem MfD a ministrem financí Babišem o zveřejňování kompromitujících materiálů na ČSSD a ODS. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Současný premiér i Přibil odmítli, že by měli k dispozici spisy z vyšetřovaných kauz.

Reklama

Výběr článků

Načítám