Hlavní obsah

Noční Prahu rozzáří festival světla Signal, natáčeli jsme při generálce

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Více než 20 světelných instalací mohou od čtvrtka do neděle zhlédnout lidé v Praze v rámci každoročního festivalu světla Signal. Akce se v metropoli koná už pošesté, kromě centra či Vinohrad letos zavítá i do Karlína. Tematicky se organizátoři zaměřili 100. let od vzniku Československa. Novinky měly ve středu možnost se s kamerou zúčastnit finálních příprav před zahájením.

Noční Prahu na čtyři dny rozzáří festival světla Signal, nově také v Karlíně Video: Novinky

 
Článek

Velkou část světelných show nachystali čeští umělci, dohromady 14 z celkových 22 instalací. Souhrnně se na dílech podílely přibližně čtyři desítky tvůrců.

Koordinátor programu festivalu Matěj Vlašánek láká třeba na minimalistickou instalaci O stádnosti/Zjevná, která bude k vidění v centru na Ovocném trhu. Jejím autorem je Ivan Kafka. „Je to autor, který začínal v Čechách se sight specific uměním a s takzvaným land artem. Je to jeden z nejvýraznějších představitelů české výtvarné scény druhé poloviny 20. století,“ uvedl Vlašánek pro Novinky.

Mezi své tipy zařadil i švýcarského umělce tvořícího pod pseudonymem Zimoun, který svou prostornou instalaci představí v karlínské Hauch Gallery, nebo francouzského audiovizuálního umělce Romaina Tardyho, jehož Future Ruins na Karlínském náměstí slavnostně zahájí celý festival ve čtvrtek v 19 hodin.

„Převezme architektonické prvky z kostela Cyrila a Metoděje a vytvoří z nich světelné objekty, které rozmístí před kostel do parku,“ popsal plánovanou instalaci Vlašánek.

Záznam: Signal festivalVideo: Novinky

Do Karlína festival zavítá vůbec poprvé. Prostory na Karlínském náměstí či v karlínských kasárnách pak doplní tradiční místa v centru Prahy a na Vinohradech. „K tomu máme ještě dva projekty mimo centra Prahy, na Stalinu a v Dejvicích,“ uvedl Vlašánek.

Signál festival proběhne od čtvrtka do neděle, vždy od 19 do 23 hodin. Tradičně nejnavštěvovanější podle Vlašánka bývá instalace na náměstí Míru, kde světelná show oživí místní kostel sv. Ludmily. Součástí bude i doprovodný program v podobě mixu varhanního a světelného představení v kostele sv. Salvátora s názvem Organik. Ten vznikl ve spolupráci s festivalem Struny podzimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám