Hlavní obsah

Nevyužitá podzemní voda z kolektorů bude na Žižkově sloužit k zalévání zeleně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spodní voda z podzemního kolektoru na Praze 3 bude nově využívána k závlaze městského parku a zeleně. Projekt vyšel na 3,2 milionů korun a jeho přípravy započaly už v roce 2019. Městská část věří, že retenční nádrže budou spolehlivým zdrojem vody v souvislosti s bojem se suchem.

Foto: Facebook Jiřího Ptáčka

Retenční nádrže poskytnou zdroj vody pro zalévání zeleně.

Článek

„Na Havlíčkově náměstí se do kanálu každý den vypustilo 40 tisíc litrů čisté vody. Pod zemí je totiž kolektor a ten funguje jako hodně dlouhá studna,“ napsal starosta Prahy 3 Jiří Ptáček na svém facebookovém profilu.

Kolektory jsou podzemní tunely, ve kterých jsou uloženy inženýrské sítě včetně kabelových rozvodů nebo telekomunikační sítě.

Před revitalizací bylo vodu z kolektoru nutné neustále odčerpávat do kanalizace, díky retenčním nádržím ale mohou dešťovou vodu využívat kropicí vozy a zahradníci.

Nákladové nádraží Žižkov se promění v novou moderní čtvrť Prahy

Tipy a trendy

Městská část v létě spustila zkušební provoz, od 2. září projekt běží oficiálně. Nádrže mají objem přes 70 kubíků vody, přičemž jejich výstavba stála 3,2 milionů korun.

Retenční nádrže vzniknou i na Náměstí Jiřího z Poděbrad

Obnova náměstí se připravuje více než 20 let, práce by měly být zahájeny koncem letošního roku. Kromě rozšíření centrální cesty pod kostelem budou všechny asfaltové plochy nahrazeny kamennou dlažbou s propustným štěrkovým podložím nebo mlatem se schopností retence vody.

Nové retenční nádrže budou ze střechy kostela zachytávat dešťovou vodu, ta se použije k zavlažování přilehlé zeleně.

Reklama

Související témata:
Retenční nádrže

Výběr článků

Načítám