Hlavní obsah

Neřízené detonace otřásají muničním skladem ve Vrběticích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku se opět ozývají detonace. Vypadá to, že exploze jde zřejmě od epicentra výbuchu, sdělila zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Místo budou opět zkoumat pyrotechnici.

Foto: Policie ČR

Postup pyrotechniků k epicentru výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku brzdí vysoký žár explozí a požárem zničené budovy.

Článek

"Pyrotechnici to budou nyní zkoumat, vzletí opět dron, používat budou i obrněné vozidlo," uvedla mluvčí. Během neděle by se měly uskutečnit také řízené detonace munice, kterou v areálu objevili.

Záběry, které se získají díky dronu, mohou pyrotechnici využít k tomu, aby zjistili, kam se mohou dostat. Munice se po prvotním výbuchu skladu rozlétla po celém areálu, některá je poškozená a vybuchuje. Exploze může způsobovat také zvěř.

Foto: Policie ČR

Letecký snímek muničního skladu ve Vrběticích z 18. října

Pyrotechnici nalezenou munici likvidují přímo v areálu, nebo v bezpečných vojenských prostorech, pokud stav munice umožňuje její převoz.

Odvoz munice potrvá měsíce

V budově vybuchlo několik desítek tun různé munice. Stát má o jejím počtu informace jen od nájemců těchto prostor. Ve skladech je údajně kolem tisíce tun munice, nájemci jsou čtyři firmy. Zlínská policie v pátek vyzvala firmy, aby munici odvezly. Pokud to neudělají, postará se o odvoz podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) stát. Operace však bude složitá a potrvá měsíce. Odvoz bude možný až poté, co pyrotechnici skladiště prohlédnou a potvrdí, že už nehrozí další výbuchy.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici denně vyráží do terénu prozkoumávat přístupové cesty a okolí budov.

Firma Imex Group však podle svého právního zástupce chtěla munici již dříve odvézt, stát však podle jeho slov nebyl schopen vyčistit příjezdovou cestu. Někteří obchodníci chtějí v areálu zůstat, zdůrazňují, že mají platné nájemní smlouvy a budovy byly zabezpečené a splňovaly veškeré potřebné předpisy.

Foto: ČR Policie, ČTK

Pyrotechnici se 20. října ve Vrběticích, části obce Vlachovice na Zlínsku, při průzkumu dostali až k epicentru výbuchu. Termokamerou změřili teplotu, která v několika doutnajících ohniscích byla stále až 140 stupňů Celsia.

Policie chce zkontrolovat velké muniční sklady po celé republice, zda jsou provozovány v souladu s bezpečnostními předpisy. Vláda v pondělí rozhodne o nasazení armády k ostraze areálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám