Hlavní obsah

Není ještě všem dnům konec, prorokuje Vlastimil Tlustý

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nejznámější z poslaneckých rebelů Vlastimil Tlustý (53) rozprostřel tajemno kolem své budoucnosti. Každopádně nevylučuje, že bude chtít v politice pokračovat. Politický matador Tlustý byl ve své kariéře náměstkem ministra zemědělství, bojovníkem za restituce farmářů, dlouholetým šéfem poslanců ODS a tvůrcem jejího ekonomického programu. Vaz mu zlomila až loňská „vířivková kauza“ a hlavně letošní pád Topolánkovy vlády, o nějž se výrazně zasloužil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Vlastimil Tlustý (vlevo) s europoslancem Vladimírem Železným.

Článek

„Nikdy jsem nic nevzdával bez boje a neudělám to ani teď,“ řekl Tlustý mlhavě na otázku Práva, zda se bude ucházet o místo na nějaké kandidátce do říjnových voleb.

Topolánka by odstřelil znovu

Již to zkoušel v čele kandidátky Libertas, strany založené někdejším europoslancem Vladimírem Železným, do Evropského parlamentu, ale neuspěl. „Jasné slovo řeknu v průběhu srpna, až bude rozhodnuto,“ odmítl prozradit, zda a jaký chystá politický comeback.

Tvrzení, že právě on je považován za strůjce Topolánkova odchodu ze Strakovky, ho nemrzí. „Vůbec mě neštve, jak jsem se zachoval. Udělal bych to znovu. Já přece nebyl ten, kdo to inicioval. Řekli mi, že mě chtějí zlikvidovat, a já se musel přiměřeně bránit.“

A jak vidí svou budoucnost, pokud se už do vrcholné politiky nevrátí? „Není všem dnům konec. Já se o svou budoucnost nebojím. Po celou dobu jsem si udržoval svoji odbornost, takže jsem schopen se uživit i bez poslaneckého platu,“ tvrdí Tlustý.

Ten se jako zemědělský inženýr vypracoval na rozpočtového specialistu ODS a dotáhl to až na „zimního“ ministra financí.

S Klausem si dál notuje

S ODS se rozešel po 18 letech jako její nepřítel, když podpořil návrh na nedůvěru vládě. Na rozdíl od dalšího z někdejších rebelů ODS Jana Schwippela, který odešel sám, se ale nechal ze strany vyloučit.

„Jsem rád, že nebudu muset absolvovat kampaň ODS. Poprvé bych nevěděl, co mám obhajovat,“ uvedl Tlustý, který celou dobu udržoval na truc stranickému šéfovi Mirkovi Topolánkovi dobré vztahy s prezidentem Václavem Klausem.

„Hovořil jsem s ním naposledy při jeho letošní oslavě narozenin, ale nebavili jsme se o té mé obraně. Ale vím, že on v takových situacích postupuje úplně stejně, on přece také nic nevzdává. A také říká, že není všem dnům konec. V tom jsme zajedno,“ dodal Tlustý.

Reklama

Výběr článků

Načítám