Hlavní obsah

Nemocnice dostanou od státu 3,4 miliardy korun

ČTK, Václav Pergl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zadlužené nemocnice, které převzaly od letošního ledna kraje, dostanou 3,4 miliardy korun. Do konce roku na jejich účet přijde 2,7 miliardy a v příštím roce 0,7. Řekl to novinářům po jednání představitelů koaličních stran místopředseda vlády Bohuslav Sobotka. Opozice ve vládním plánu postrádá návrh, jak zabránit dalšímu zadlužování nemocnic.

Foto: archív madonna.com a Universal music

Madonna na turné MDNA 2012

Článek

Sobotka dále oznámil, že zároveň konsolidační agentura odkoupí polovinu pohledávek zdravotních pojišťoven za neplatící státní podniky. Měly by to být rovněž tři miliardy korun.

Premiér Vladimír Špidla dodal, že do 31. ledna příštího roku by vláda měla projednat dlouhodobý program stabilizace zdravotnictví. Ministryně zdravotnictví Marie Součková Právu řekla, že o spoluúčasti pacientů se nehovořilo, a to znamená, že poplatek 20 korun za recept, který měl být zaveden, zatím padl.

Sobotka uvedl, že 2,7 miliardy korun bude uvolněno v rámci restrukturalizace výdajů státního rozpočtu na letošní rok se souhlasem rozpočtového výboru a 700 miliónů bude poskytnuto ze státního rozpočtu na příští rok. V něm ještě nastanou změny výdajů při projednávání ve Sněmovně.

Kalousek: Schodek rozpočtu se nezvýší

Předseda KDU-ČSL a rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek potvrdil, že oddlužení nebude na úkor zvýšení schodku státního rozpočtu. Podle něj nepůjde o klasické oddlužení, na které by doplatily dobře hospodařící nemocnice. "Je v kompetenci krajských zastupitelstev, jak tyto peníze využije," řekl.

Kraje vyčíslily celkovou ztrátu nemocnic ke konci roku 2002 na šest miliard a původně žádaly od vlády celou tuto částku. "Teď je v kompetenci krajských zastupitelstev, jak... peníze využije, to znamená může podpořit klidně nemocnici, která je v černých číslech, a může se rozhodnout některou nemocnici nepodpořit vůbec, protože nehospodaří dobře," vysvětlil Kalousek.

Podle opozice ale vláda neřekla, jaká opatření zabrání dalšímu zadlužování nemocnic. "Neřekli, jaké mechanismy spustí, aby se dluhy nezvyšovaly v dalším období," řekl poslanec a odborník KSČM na zdravotnictví Jiří Maštálka. Poslanec ODS Milan Cabrnoch poznamenal, že vláda dala krajům na nemocnice překvapivě vysokou částku. Kabinet by podle něj ale měl okamžitě přijmout opatření, aby se nezačal od nuly načítat další nový dluh. "Problém došel tak hluboko, že nyní se může jen záplatovat, ale ta záplata nesmí zůstat sama," řekl.

Anketa

Souhlasíte s oddlužením nemocnic podle návrhu koalice?
Ano
36,7 %
Ne
63,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 139 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám