Hlavní obsah

Nemoc kuřáků CHOPN se stala civilizační chorobou. Ohroženi jsou i nekuřáci

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) umíralo v posledních letech v České republice 3500 lidí ročně, což je pro lékaře alarmující číslo. Oproti roku 2007 je to nárůst o 1500 pacientů. Mnoho z nich ale v životě nekouřilo, čímž se CHOPN dostala na seznam civilizačních chorob, které se nevyhne téměř žádný člověk žijící ve velkém městě.

Nemoc kuřáků CHOPN se stala civilizační chorobou. Ohroženi jsou i nekuřáci

 
Článek

„Téměř výhradně ji mají kuřáci, ale v posledních letech víme, že téměř 15 procent lidí jsou celoživotními nekuřáky, kteří měli jiné rizikové faktory. Dlouhodobě třeba vdechovali kouření někoho jiného, bydleli blízko velké silnice, pracují v továrně, kde jsou prachy a škodlivé plyny. Takový pacient může okolo 50. nebo 60. roku věku pociťovat zadýchávání,“ řekl Novinkám MUDr. Vladimír Koblížek, který má na plicní klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové na starosti vědu a výzkum.

Nemoc je podle něj léčitelná, jenže pacient musí přijít k lékaři včas. Zhruba dvě třetiny ale o nemoci neví. Přestože jim není dobře, k lékaři nejdou.

Onemocněl i lékař pracující v sanatoriu 

Že CHOPN už není jen nemocí kuřáků, dokazuje i předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem (ČOPN) MUDr. Stanislav Kos, který se přes celoživotní zaryté nekuřáctví stal pacientem svých kolegů. „Že se u mě CHOPN vyvine, je trošku paradoxní, protože jsem celý život nekouřil. To bylo překvapení,“ přiznává Kos, který sice žije v Plzni, ale pracovní život trávil v plicní léčebně na Janově, kde ovzduší znečištěné není.

Foto: archiv MUDr. V. Koblížka

K diagnostice CHOPN je zapotřebí řádné vyšetření plic.

Aby se člověk nestal pacientem trpícím chronickým kašlem, zadýcháváním, únavou a vykašláváním hlenů, musí dodržovat prevenci, tedy nekouřit, očkovat se proti chřipce, navštěvovat dechové rehabilitace a brát léky podporující rozšiřování průdušek.

Mezi pacienty s CHOPN se zařadila i přední česká zpěvačka Marta Kubišová, která kvůli dýchavičnosti omezila kouření, bere pravidelně léky a navštěvuje poctivě veškerá plicní vyšetření.

Anketa

Kouříte?
Ano
19,7 %
Ne
80,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4042 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám