Hlavní obsah

Německo spustí kontroly na hranicích s Českem ještě dnes večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo spustí stacionární kontroly na hranici s Českem ještě v pondělí večer, mimo jiné na dálnici z Prahy do Drážďan. ČTK to sdělila spolková policie. Kontroly se v pondělí rozeběhnou i na hranicích s Polskem a Švýcarskem. Fungovat mají deset dní, ale mohou být až o dva měsíce prodlouženy. Kontroly mají být namátkové. Dočasné kontroly kvůli zvýšenému pohybu migrantů zavedly již dříve nejen Česko, ale i Rakousko a Slovensko.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Kontrola na německo-polské hranici. Ilustrační snímek

Článek

Důvodem kontrol, které Německo v posledních týdnech výrazně zpřísnilo, jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.

Německé ministerstvo vnitra oznámilo zavedení opatření na svém webu. Nevylučuje ani možné dopady na přeshraniční dopravu kvůli možnému zdržení.

Ministryně vnitra Nancy Faeserová avizovala, že hodlá obnovení kontrol oznámit Evropské komisi a chce s rozhodnutím spolkové vlády seznámit i resortní kolegy dotčených zemí, napsal server Die Welt.

Opozice se obává migračního balíčku

Domácí

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že kontroly budou namátkové a že o plánu již s Faeserovou mluvil.

„Cílem je - stejně jako u nás - efektivní boj proti převaděčům. Jde o další důkaz, že Evropa potřebuje funkční společné řešení ochrany vnějších hranic,“ dodal Rakušan.

Stacionární kontroly mají Němci už od roku 2015 na hranicích mezi spolkovou zemí Bavorsko a Rakouskem. Od 12. listopadu se opatření prodlouží o dalších šest měsíců.

V Česku policie v posledních dnech zadržela i díky kontrolám desítky běženců, kteří přes naše území míří nejčastěji právě do Německa. To jen do začátku října eviduje 98 000 nelegálních vstupů do země.

V dodávce na hranici našli třicítku migrantů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám