Hlavní obsah

Německo podpoří ČR ve snaze omezit dovoz odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Souhlas s převezením odpadu přes hranice by nově měla schvalovat země, ve které by byl odpad spálen. Navrhuje to ČR. Německo s návrhem souhlasí. Novinkám to potvrdila mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Shodli se na tom účastníci pražského jednání česko-německé komise pro životní prostředí.

Článek

Odpady se bude zabývat na podzim i Evropský parlament. Hrozí, že přijme směrnici, jež by legalizovala dovoz odpadu, kterému se nyní ČR snaží bránit. Současný návrh směrnice je příliš liberální, a kdyby vešel v platnost, stal by se odpad normálním zbožím. Při spálení jedné tuny komunálního odpadu přitom vznikne 300 kilogramů nebezpečných odpadů.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek chce získat podporu kolegů pro návrh připravované směrnice EU, která by omezila právo členských států na dovoz odpadu. Podporu mu předběžně slíbilo Slovensko. Evropská rada se bude směrnicí zabývat v červnu.

Ambrozek chce, aby členské státy unie mohly nadále odmítat dovoz odpadů ze zahraničí na skládky a do spaloven. Česko se v poslední době brání zejména dovozu odpadů z Německa. [celá zpráva] Účastníci čtvrtečního jednání přijali metodu, jak budou úřady obou zemí postupovat v případě dalších černých dovozů.

Němci tvrdí, že odpad v Libčevsi není nebezpečný

České úřady pohlížejí na odpad, který zůstal v Libčevsi na Lounsku po požárech černé skládky německého odpadu, jako na nebezpečný. Podle zástupce spolkového ministerstva, který se zúčastnil dnešního jednání česko-německé komise pro životní prostředí v Praze, však zbytky po požáru nebezpečné nejsou.

Připravovaná unijní směrnice by právo jednotlivých zemí na zákaz dovozu odpadů omezila. Spalovny totiž v novém pojetí evropské legislativy mají zároveň plnit funkci zdrojů energií. Spalování odpadků místo uhlí přispěje ke snížení emisí skleníkových plynů, tvrdí tvůrci normy. V případě, že bude směrnice schválena v nezměněné podobě, bude odpad směřující do spaloven považovaný za palivo, tedy surovinu, jejíž převoz nebude podléhat zvláštnímu schvalovacímu procesu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovnou prošlo zpřísnění dovozu odpadu

Poslanci vyhověli přání ministra životního prostředí Libora Amrbozka (KDU-ČSL) a zpřísnili v zákoně o odpadech opatření proti dovozu odpadu do ČR. Ambrozek...

Výběr článků

Načítám