Hlavní obsah

Nelegální peníze se perou různě, třeba přes nákup nemovitostí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S milióny v hotovosti nelze obrazně řečeno běhat po ulici. V krabici od vína nebo skrýši pod podlahou jsou černé peníze jakž takž v bezpečí, jak je ale dostat na denní světlo a nebýt nápadný? Stát se sice snaží podezřelé pohyby peněz, které neprošly žádným účetnictvím, vystopovat, odborníci se však shodují, že cest, jak je proprat, zbývá stále dost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Těch možností je spousta. Od postupného spotřebovávání, které unikne čemukoli, po praní prostřednictvím nákupu nemovitostí,“ řekl Právu ředitel Finančně analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) Milan Cícer.

„V rámci našich kauz se zabýváme případy, kdy osoba koupí nemovitost, vlastní ji třeba jen pár měsíců, a aniž by na nemovitosti došlo k jakékoli opravě, po krátké době ji prodává za dvojnásobnou hodnotu třeba stejnému subjektu, od kterého byla zakoupena,“ uvedl příklad Cícer.

Policie o způsobech legalizace ví

Podle mluvčí Policejního prezidia Pavly Kopecké policie v souvislosti s praním špinavých peněz dlouhodobě upozorňuje na některé formy legalizace černých peněz.

„Jsou mezi nimi například anonymní akcie, různé účty v zahraničí, bílí koně a podobně,“ uvedla Kopecká. Obecně se korupčníkům nevyplácí dávat najevo okázalost. Velkorysé utrácení, ale ani ukládání vysokých částek v hotovosti na bankovní účty už řadu let není bezpečné.

Zákon o bezhotovostním platebním styku zakazuje obchodníkům přijímat platby v hotovosti v částkách nad 15 tisíc eur, tedy asi 380 tisíc korun.

Limit platí i pro pojišťovny, realitní kanceláře, směnárny, leasingové firmy, advokáty či notáře. Banky musí před uložením vyšší částky na účet prověřit původ peněz nebo informovat právě FAÚ o podezřelé transakci.

Podezřelé transakce banky hlásí

Ne vždy se však zákon dodržuje. „Kupoval jsem si v autosalónu nové auto v ceně přes 400 tisíc korun. Prodejce trval na tom, abych zaplatil v hotovosti, jinak by se prý protáhlo vyřízení formalit a já bych musel na vůz déle čekat. Tak jsem peníze přinesl,“ popsal Právu svou zkušenost 60letý Jiří H. z Prahy.

Podle Cícera by se v případě předání peněz za zboží „z ruky do ruky“ mohlo jednat o porušení zákona. Vysvětlil, že banky informují FAÚ i o podezřelých transakcích, které spadají pod limit  15 tisíc eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám