Hlavní obsah

Největší sbírka betlémů v Česku bude k vidění jen dva dny, oproti loňsku se zvětšila o desítky kusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

O dalších asi pět desítek kusů se během roku rozrostla největší sbírka betlémů v Česku. Podle jejího majitele, Josefa Kleinwächtera (74) z Frýdku-Místku už čítá přes 300 výjevů o narození Ježíška. Všechny budou k vidění na výstavě, jejíž 20. ročník se uskuteční na 8. ZŠ v ulici Čs. armády v Místku.

Největší soukromá sbírka betlémůVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Před rokem ohlašoval Kleinwächter na plakátech, že k vidění bude 222 betlémů. A nakonec jich bylo 256. „Letos jsme dali na plakáty 297, ale už jich je přes 300,“ prozradil s tím, že většinu betlémů dostává. Hlavně o Vánocích, narozeninách a svátcích. „Občas mi někdo přinese betlém přímo na výstavu,“ pousmál se frýdecko-místecký tiskař.

Lásku k betlémům objevil Kleinwächter v dětství, když jako kluk chodil s babičkou v adventu na roráty. Sbírat je začal v dospělosti. Na první výstavě v tiskárně měl jen čtyři betlémy. Jenže jak se sbírka rozrůstala, tiskárna jí byla malá. Proto se výstava přestěhovala přes ulici do základní školy, kde jsou betlémy každoročně k vidění 26. a 27. prosince.

Zatímco nejstarší betlém pochází z roku 1880, mezi nejmenší zase patří dva betlémy ve skořápce z vlašského ořechu a jeden v náušnici. „Ten úplně nejmenší je od řezbáře Lupo Anetty. Do řezbářské tužky vybrousil svatou rodinu, dívat se na ni musíte přes lupu, jinak není vidět,“ uvedl s tím, že i největší betlém je ze dřeva, jeho sochy jsou vysoké metr. „Každý rok se rozšíří o jednu sochu. Až bude hotový, tak v pozadí by měl být vršek Lysé hory,“ popsal Kleinwächter, který odhadl, že jeho betlémy jsou vyrobeny minimálně z dvaceti materiálů.

Betlém se dá udělat z čehokoli

„Korek, cín, keramika, sklo, porcelán, šustí, papír, krajka, skořápky ořechů, dřevo, textil, šišky, perník, plast i dýně. Ten dýňový považuju za hodně unikátní, dostal jsem ho od paní z Peru. Je nádherný a dá se zavřít,“ vysvětlil sběratel. Za zajímavý považuje i betlém, kdy na cédéčku jsou z prázdných obalů mlíček do kávy vyrobeny postavičky. „Z toho plyne, že betlém se dá udělat z čehokoliv,“ nastínil a dodal, že pohyblivý má jen jeden.

Jaký ze svých betlémů považuje za nejzajímavější nebo nejunikátnější, Kleinwächter ale říct neumí. „Ústřední postavou každého betlému je svatá rodina. To je ten hlavní motiv a tím pádem bych to nerozlišoval,“ poukázal sběratel. Připustil ale, že některých kusů si cení víc. Patří mezi ně například betlémy, které dostal od dnes už zemřelého bývalého ostravsko-opavského biskupa Františka Václava Lobkowicze nebo od jeho nástupce Martina Davida. „Každý betlém má nějakou historii, každý je něčím zvláštní,“ řekl.

Zatímco v začátcích výstavy si sběratel vystačil sám, dnes ji organizuje s pomocí přátel, Jiřím Bíleckým a Danielem Adámkem. „Díky nim fungujeme tolik let, sám bych to nikdy neudělal. A samozřejmě máme k ruce tým složený z příbuzných, kamarádů a zaměstnanců tiskárny. Letos jsme výstavu chystali tři dny,“ uzavřel Kleinwächter, který usiluje o zapsání sbírky mezi české rekordy u pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám