Hlavní obsah

Nedáš-li přednost, zemřeš. Cedule u přejezdů s neobvyklým varováním mají zmizet

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mostecký magistrát nařídil provozovateli takzvané Švestkové dráhy odstranit od dvou železničních přejezdů u dopravního značení dodatkové cedule s textem: Nedáš-li přednost vlaku, zemřeš. Originální způsob varování motoristů nemá podle úřadu oporu v legislativě.

Foto: AŽD Praha

Provozovatel trati nechal cedule se svérázným varováním řidičů nainstalovat u přejezdů v Zaječicích a Bedřichově Světci na Mostecku.

Článek

Společnost AŽD Praha, která regionální železnici vedoucí z Mostu do Litoměřic provozuje, nainstalovala u přejezdů v Zaječicích a Bedřichově Světci na Mostecku cedule se svérázným textem ve víře, že řidiči uberou plyn a před kolejemi se náležitě rozhlédnou, zda se neblíží vlak.

„Slovo zemřeš je uhodí víc do očí a před přejezdem opravdu přibrzdí,“ vysvětlil mluvčí společnosti Jiří Dlabaja.

Vlak houkal, kamion přesto vjel na trať. Srážku na Příbramsku natočila palubní kamera

Krimi

Dodatková cedule se však nezamlouvá Policii ČR, která vybídla magistrát k odstranění neschváleného dopravního značení. „Odbor správních činností mosteckého magistrátu jako příslušný silniční správní úřad vyzval společnost AŽD k odstranění závady. Termín, kdy musí odstranit dodatkovou tabuli, která má vliv na bezpečnost a plynulost silničního provozu, je 5. 3. 2020,“ řekla Právu mluvčí města Klára Vydrová a připomněla, že v případě, že společnost ceduli v termínu neodstraní, hrozí jí ve správním řízení pokuta ve výši až 300 tisíc korun.

Foto: AŽD Praha

Švestková dráha je nejen odborníky, ale také laickou veřejností, označována za jednu z nejkrásnějších regionálních tratí v Česku.

Provozovatel dráhy s verdiktem magistrátu nesouhlasí a hodlá svůj postup hájit před soudem. „Stovky konfliktů s neukázněnými řidiči na přejezdech a ohrožení cestujících, kdy jsme naši Policii ČR neviděli a neslyšeli, nás vedly k instalaci dodatkových tabulek. A hle, již je Policie ČR aktivní a tabulky chránící bezpečnost musíme odstranit. Neodstraníme, bezpečnost je prvořadá. Ať tedy rozhodne nezávislý soud,“ uvedl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Řidička u Prahy uvízla na přejezdu, auto smetl rychlík

Krimi

Společnost koupila trať od státu v roce 2016 jako zbytný majetek. Od té doby prošla železnice rozsáhlými úpravami s cílem, že bude sloužit jako zkušební polygon. Zároveň se na ni vrátil každodenní provoz osobních vlaků, výhledově se uvažuje i o nákladní dopravě. Trať je nyní považována za nejmodernější regionální železnici v Evropě.

Švestková dráha je nejen odborníky, ale také laickou veřejností označována za jednu z nejkrásnějších regionálních tratí v Česku. Už od roku 1895 vede krajinou Českého středohoří kolem zřícenin hradů Košťálov a Oltářík, a dalších míst, která stojí za návštěvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám