Hlavní obsah

Názor nezměnili, ale otevřeli si obzory. Unikátní akce dokázala, že i Češi umí kultivovaně diskutovat

Běžně by se asi tyto dvojice mimo prostředí internetu nepotkaly. Unikátní diskusní akce Česko si povídá ale svedla lidi s opačnými názory na svět k jednomu diskusnímu stolu. Data po skončení akce sice nenaznačují, že by po setkání své názory změnili, ukazují však, že jim diskuse s názorovým oponentem otevřely nové obzory.

Foto: HateFree Culture / Česko si povídá

Projekt Česko si povídá spojil názorové oponenty.

Článek

Do projektu, jehož byly Novinky partnerem, se lidé v průběhu jara mohli hlásit prostřednictvím dotazníku s otázkami na důležitá společenská témata, od Evropské unie, inkluze, náboženství, menšin až například po téma změn klimatu.

Celkem se přihlásily tři tisíce lidí, z nichž algoritmus vybral dvojice k osobnímu setkání. K tomu se nakonec dostavilo 420 lidí.

Rozdělené Česko si povídalo. A zjistilo, že si umí naslouchat

Domácí

Kromě dovolené nebo pracovních povinností stál za zrušením setkání často i tzv. ageismus, tedy předsudky na základě věku.

„Starší lidé odmítali mladší ročníky, mladší lidé zase odmítali diskutovat se seniorem,“ uvedli organizátoři. „Diskusi s člověkem z jiné generace rovnou zamítali jako nezajímavou nebo zbytečnou, protože si s tím druhým prostě nebudou mít co říct.“

Sám mám výborné zkušenosti s mladou generací, která – když chce diskutovat – nakonec přizná zkušenosti z prožitého života seniora a závěrem sdělí, že se jim to líbilo a něco jim to dalo.
účastník projektu

„Nemám zájem o navrženou diskusi. Diskusní partner je ve věku mé dcery a jeho rozdílné názory oproti mým zcela chápu. Diskuse o nich by asi nebyla zajímavá,“ zdůvodnila to například 74letá žena.

Foto: Archiv účastníků

Diskusní dvojice z projektu Česko si povídá, která poskytla selfie z průběhu akce.

Nakonec se objevil pouze jediný účastník, který k diskusi preferoval někoho z jiné generace. Dvaasedmdesátiletý muž chtěl někoho do 45 let. „Já sám mám výborné zkušenosti s mladou generací, která – když chce diskutovat – nakonec přizná zkušenosti z prožitého života seniora a závěrem sdělí, že se jim to líbilo a něco jim to dalo,“ vysvětlil muž.

Neshodli se, ale chtějí se znovu setkat

Data získaná od účastníků sledovala dobu trvání diskusí, jejich průběh i sympatie vůči diskusnímu partnerovi. V průměru si dvojice povídaly 119 minut a více než polovina z nich spolu strávila přes dvě hodiny. Jeden pár spolu debatoval dokonce 270 minut.

Mezi účastníky jasně dominovali muži (78 %), věkový průměr se pohyboval kolem 44 let.

Celých 88 % účastníků by se pak chtělo s diskusním partnerem sejít znovu a pokračovat v debatě. Podporuje to i hodnocení sympatií na škále pěti hvězdiček, kdy 51 % druhého hodnotilo plným počtem. Jen 3 % svému partnerovi dala jednu hvězdičku, stejný počet dvě a asi třetina ho hodnotila čtyřmi.

Rozšířené obzory

Data odhalují, že jen 26 % účastníků přiměly debaty změnit názor. Přesto celých 66 % z nich uznalo, že se díky partnerovi zamyslelo nad tématy z jiného úhlu pohledu. Podobný počet diskusi hodnotil pozitivními dojmy, i když to předtím čekala jen pětina.

Tito lidé přiznali, že si rozšířili obzory v oblasti inkluze, sociální podpory Romů nebo směřování ČR na Západ namísto visegrádské čtyřky.

Foto: Archiv účastníků

Diskusní dvojice z projektu Česko si povídá, která poskytla selfie z průběhu akce.

„Konfrontace názorově odlišných, jakou byl projekt Česko si povídá, je jednou z cest, ale nutno si uvědomit, že se setkávají pouze ti, kteří jsou otevřeni diskusi více než násilnému prosazení svého názoru,“ míní jeden z diskutérů. „Ti druzí zůstávají uzavření ve svých sociálních mikrosvětech, neustále podporováni v pravdivosti svých jedině správných názorů.“

Česko si povídá. A snaží se zakopat názorové příkopy mezi lidmi

Domácí

První ročník projektu Česko si povídá, který se inspiroval v zahraničí, se uskutečnil 18. a 19. června a organizoval jej projekt HateFree Culture z Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám